Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kyjev plánuje vydať ďalšie dlhopisy s garanciou vlády USA v novembri

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najväčší poskytovatelia pomoci Ukrajine podmieňujú uvoľnenie financií tým, že krajina bude plniť podmienky úverovej pomoci, ktoré jej stanovil Medzinárodný menový fond (MMF).

Kyjev 29. júla (TASR) - Ukrajina plánuje vydať v novembri dlhopisy za 1 miliardu USD (906,62 milióna eur) využijúc garancie americkej vlády. Plánovaná pôžička je súčasťou širšej medzinárodnej pomoci, ktorú Kyjev očakáva do konca tohto roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajinské ministerstvo financií oznámilo, že do konca roka 2015 by zahraničná pomoc mohla dosiahnuť viac než 3,2 miliardy USD, pričom jej súčasťou budú aj dlhopisy za 1 miliardu USD s garanciou vlády USA. Okrem toho ministerstvo predpokladá, že získa aj 1 miliardu USD (500 miliónov USD v auguste a 500 miliónov USD v septembri) od Svetovej banky a 600 miliónov eur od Európskej komisie.

"Predpokladáme novú emisiu dlhopisov za 1 miliardu USD s garanciou americkej vlády, no nie skôr ako v novembri,"
uviedol zdroj z ministerstva. Washington pred časom oznámil, že poskytne úverové záruky pre Ukrajinu v hodnote 2 miliardy USD. Kyjev túto ponuku už raz využil, a to v máji, keď vydal 5-ročné dlhopisy s garanciou vlády USA za 1 miliardu USD.

Najväčší poskytovatelia pomoci Ukrajine podmieňujú uvoľnenie financií tým, že krajina bude plniť podmienky úverovej pomoci, ktoré jej stanovil Medzinárodný menový fond (MMF). Ten na jar schválil Ukrajine úverový program v celkovej hodnote 17,5 miliardy USD. Cieľom je podporiť ekonomiku, ktorá okrem problémov z minulosti najnovšie trpí aj v dôsledku už viac než rok trvajúcich bojov na východe štátu, kde sú sústredené veľké priemyselné podniky.

Kyjev očakáva, že MMF v piatok 31. júla rozhodne o uvoľnení druhej tranže zo spomínaného úveru v hodnote 1,7 miliardy USD. Doteraz dostala Ukrajina od MMF v rámci prvej tranže 5 miliárd USD. Kyjev zároveň rokuje so súkromnými veriteľmi o reštrukturalizácii dlhu v hodnote 23 miliárd USD.