Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarská vláda počíta v rozpočte s rastom podpory pre rodiny

Ilustračné foto. Foto:TASR/Ladislav Vallach

Zdroje k rastu výdavkov v uvedených oblastiach podľa ministra financií bude vláda čerpať z ekonomického rastu, ktorý trvá nepretržite od roku 2013.

Budapešť 27. júna (TASR) - Maďarský štátny rozpočet pre rok 2019 je rozpočtom bezpečného rastu. Povedal to v stredu v maďarskom parlamente minister financií Mihály Varga, ktorý podľa agentúry MTI zdôraznil, že aj pri disciplinovanom hospodárení ráta vláda s rastom podpory pre rodiny.

Varga v úvode rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu dodal, že kabinet vyčlenil viac peňazí aj pre motivovanie rodín mať viac detí, pre tvorbu nových pracovných miest, pre udržanie pracovnej sily, pre zachovanie reálnej hodnoty starobných dôchodkov, pre rozvoj hospodárstva, ale aj na ochranu štátnych hraníc.

Zdroje k rastu výdavkov v uvedených oblastiach podľa ministra bude vláda čerpať z ekonomického rastu, ktorý trvá nepretržite od roku 2013. Pripomenul, že rast hospodárstva v Maďarsku v uvedenom období bol vyšší než priemer v krajinách Európskej únie.

Vláda ráta na budúci rok s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) vo výške 4,1 %, pričom inflácia by mala dosiahnuť 2,7 %. Deficit štátneho rozpočtu plánuje kabinet vo výške 1,8 %, informoval Varga.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach