Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Merkelová a Macron sa dohodli na rozpočte eurozóny

Zľava Angela Merkelová, Jean-Claude Juncker a Emmanuel Macron, 19. júna 2018. Foto: TASR/AP

Podľa Macrona by rozpočet mal byť funkčný už v roku 2021.

Berlín 20. júna (TASR) - Lídri Nemecka a Francúzska sa dohodli na vytvorení rozpočtu pre eurozónu, čo označili za "novú kapitolu" pre menovú úniu. Detaily sa majú dopracovať v spolupráci s ostatnými členmi eurozóny.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa stretli na zámku Meseberg severne od Berlína. Stretnutie bolo súčasťou príprav summitu lídrov Európskej únie (EÚ), ktorý sa bude konať 28. a 29. júna. Dohodli sa na vytvorení rozpočtu eurozóny, ktorý by mal podporiť ekonomickú konkurencieschopnosť regiónu.

Podľa Macrona by rozpočet mal byť funkčný už v roku 2021. Plán však neobsahuje žiadne ďalšie detaily. "Otvárame novú kapitolu," povedala Merkelová po rokovaniach, ktorých výsledkom je 8-stranová deklarácia s názvom Obnova európskych sľubov bezpečnosti a prosperity.

Merkelová uviedla, že rozpočet sa bude používať na posilnenie ekonomickej konvergencie v rámci eurozóny, ktorá sa takmer rozpadla v dôsledku dlhovej krízy, ktorá región zasiahla v roku 2009. "Vieme, že hospodárska a menová únia môže zostať neporušená, len ak konvergujú ekonomické politiky," povedala Merkelová a dodala, že reforma eurozóny bola najťažším bodom rokovaní, ktoré sa dotkli aj zahraničnej a obrannej politiky a imigrácie.

"Bude to reálny rozpočet s ročnými príjmami a výdavkami," uviedol Macron. "Toto je politický záväzok, ktorý sme prijali spoločne a ktorý bude vyžadovať technickú prácu na ministerskej úrovni do konca roka, a potom ďalší rok zmenu zmluvy." Dodal, že na veľkosti rozpočtu a detailoch jeho financovania sa ministri dohodnú do konca tohto roka.