Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort financií podporuje reformné úsilie v juhovýchodnej Európe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Projekt EAPS sa zase zameriava na posilnenie postavenia audítorov verejného sektora, účtovníkov a iných relevantných úradníkov.

Bratislava 5. marca (TASR) - Podpora reformného úsilia verejnej správy v juhovýchodnej Európe, smerujúceho k zvýšeniu finančnej zodpovednosti a transparentnosti v krajinách tohto regiónu. To je cieľom pokračovania spolupráce Ministerstva financií (MF) SR a medzinárodnej organizácia Centrum excelentnosti v oblasti financií (CEF).

"V rámci svojich záväzkov v medzinárodnej rozvojovej spolupráci bude MF SR podporovať rozvoj kapacít verejných činiteľov, tímov a inštitúcií v krajinách pôsobnosti CEF, a to najmä v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Severnom Macedónsku, Moldavsku, Čiernej Hore a Srbsku," informoval v utorok rezort financií.

MF SR prispeje v rokoch 2024 až 2027 v rámci tejto spolupráce finančne aj svojou expertízou k implementácii dvoch projektov - Rozvoj efektívnych a odolných daňových inštitúcií (Daň) a Posilnenie postavenia účtovníkov a audítorov pre zodpovedný verejný sektor (EAPS).

Cieľom prvého projektu je podľa rezortu financií zvýšiť verejné príjmy v partnerských krajinách prostredníctvom mobilizácie verejných príjmov, posilnenia kapacít daňových správ, ministerstiev financií a iných relevantných verejných inštitúcií. Okrem toho sa snaží podporovať zdieľanie znalostí s cieľom zdokonaliť daňové systémy.

Projekt EAPS sa zase zameriava na posilnenie postavenia audítorov verejného sektora, účtovníkov a iných relevantných úradníkov. Majú sa stať aktérmi zmien a lídrami pri presadzovaní ďalších reforiem v riadení verejných financií a posilňovaní zodpovednosti verejných inštitúcií v regióne.

"Sme presvedčení, že naše spoločné úsilie povedie k podnecovaniu účinných reforiem v správe verejných financií, zvýšeniu zodpovednosti a podpore transparentnosti v celom regióne, čo prinesie pozitívne zmeny v krajinách juhovýchodnej Európy," uviedlo MF SR.