Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ministri financií EÚ aktualizovali čierny zoznam daňových rajov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi daňové raje EÚ zaradila Americké Panenské ostrovy, Bahamy a Svätý Krištof a Nevis, ktoré nevyvrátili obavy predložené Úniou.

Brusel 13. marca (TASR) - Ministri financií členských krajín EÚ (Ecofin) v utorok v Bruseli aktualizovali čierny zoznam krajín považovaných za daňové raje. Zo zoznamu krajín nespolupracujúcich daňových jurisdikcií boli vyškrtnuté tri krajiny, tri ďalšie však boli na zoznam pridané.

Ministri k aktualizácii prikročili vzhľadom na záväzky, ktoré medzičasom prijali nespolupracujúce daňové jurisdikcie, a na posúdenie situácie v krajinách, voči ktorým doteraz EÚ neprijala rozhodnutie o zaradení na čierny zoznam.

Z pôvodného zoznamu, ktorý ministri financií prijali v decembri 2017, "vypadli" Bahrajn, Marshallove ostrovy a Svätá Lucia, ktoré sa na vysokej politickej úrovni zaviazali reformovať svoju daňovú politiku. Uvedené tri štáty budú figurovať na oveľa širšom, tzv. "sivom zozname" krajín, ktoré podliehajú dôkladnému monitorovaniu zo strany EÚ.

Medzi daňové raje EÚ zaradila Americké Panenské ostrovy, Bahamy a Svätý Krištof a Nevis, ktoré nevyvrátili obavy predložené Úniou. Tie sa pripojili k ďalším šiestim krajinám na čiernom zozname: Americká Samoa, Guam, Namíbia, Palau, Samoa a Trinidad a Tobago. EÚ v tomto procese pokračuje s ôsmou jurisdikciou v karibskej oblasti - so zámorským územím Spojeného kráľovstva Turks a Caicos.

Cieľom tohto zoznamu EÚ je podporovať dobrú správu vecí verejných v oblasti zdaňovania na celom svete a maximalizovať úsilie o predchádzanie daňovým únikom a daňovým podvodom.

Spravodajca TASR Jaromír Novak