Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ministri financií G20 rokovali o zdanení transkakcií

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble Foto: TASR/AP/Virginia Mayo

Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble sa s niektorými kolegami z EÚ už roky usiluje presadiť v Európe zdanenie finančných transakcií.

Čcheng-tu 23. júla (TASR) - Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble sa s niektorými kolegami z EÚ už roky usiluje presadiť v Európe zdanenie finančných transakcií. DPA informuje, že táto snaha ešte nepriniesla úspech, ale teraz sa v najvyspelejších ekonomikách množia hlasy za ich spoplatnenie.

Schäuble o svojom zámere po prvý raz hovoril na stretnutí ministrov a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20. Tvoria ju predstavitelia najvyspelejších priemyselných a najvplyvnejších rozvojových štátov. Teraz rokujú v čínskom Čcheng-tu.

Návrh sa dostal na program v súvislosti s diskusiou o spravodlivej a sociálne vyváženej daňovej politike a zabezpečení trvalého rastu.

„Všetci diskutujúci súhlasili, že by bolo správne, keby sa zaviedlo zdanenie finančných transakcií na globálnej úrovni,“ uviedol nemecký minister. Dodal, že „doteraz sa o to nikto nepokúsil“. Chopil sa iniciatívy a podal návrh na zavedenie zdanenia finančných transakcií (FTT) na globálnej úrovni. Pokladal by to za ďalší krok v plodnej spolupráci štátov G20.

K zdaneniu finančných transakcií sa najďalej dostali Nemecko a ďalších deväť európskych štátov. Rokovania však napredujú len slimačím tempom a zatiaľ sa nedosiahli konkrétne výsledky. V poslednom čase sa od snahy odpojili niektoré štáty, ktoré chceli zdaniť finančné transakcie na ceste k zosilnenej spolupráci. Opatrenie by malo zmysel z hľadiska experimentu len vtedy, keby sa ho zúčastnili všetky relevantné finančné centrá, a tým všetci členovia G20.

Na daňovom sympóziu, ktoré predchádzalo rokovaniu ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G20 povedal Schäuble, že nie je možné vyriešiť problém bez globálneho prístupu k nemu. O snahách zaviesť FTT v Európe povedal, že podľa súčasných predstáv v podstate ide o daň z pridanej hodnoty na obchody bánk a burzové produkty, akcie a deriváty.