Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Mongolsko dostane na zastavenie poklesu a rast 5,5 miliardy USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prostriedky sa použijú na reformné ciele, zvýšenie dôveryhodnosti krajiny, stabilizáciu ekonomiky a jej rast.

Washington 28. mája (TASR) - Výkonný výbor Medzinárodného menového fondu (MMF), Ázijská rozvojová banka (ADB), Svetová banka, Japonsko, Kórejská republika a Čína spolu poskytnú Mongolsku úver 5,5 miliardy USD (4,91 miliardy eur). Prostriedky sa použijú na reformné ciele, zvýšenie dôveryhodnosti krajiny, stabilizáciu ekonomiky a jej rast.

Mongolsku sa prostriedky postupne uvoľnia v nasledujúcich troch rokoch. Samotný MMF sa na finančnej podpore ázijskej krajiny s obrovským nerastným bohatstvom bude podieľať 314,51 miliónmi USD. Čínska centrálna banka prisľúbila, že si s mongolskou centrálnou bankou vymení bližšie neurčený objem národnej meny.

Úver sa využije aj na stabilizáciu mongolského bankového systému a zvýšenie rezerv centrálnej banky. Výsledkom rozsiahlej pomoci má byť aj posilnenie súkromnej podnikateľskej sféry v krajine.

Predstaviteľ MMF Mitsuhiro Furusawa uviedol, že sa Mongolsko dostalo do zložitej ekonomickej situácie na prelome tohto desaťročia v dôsledku silného poklesu cien na svetovom trhu.