Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Najväčším svetovým veriteľom je za rok 2014 Japonsko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na ďalších miestach skončili Čína a Nemecko. Informovala o tom agentúra Bloomberg, ktorá zverejnila údaje japonského ministerstva financií.

Tokio/New York 24. mája (TASR) - Zahraničné investície a aktíva Japonska vzrástli v roku 2014 na nový rekord, čo krajine umožnilo opäť si udržať pozíciu najväčšieho veriteľa na svete. Na ďalších miestach skončili Čína a Nemecko. Informovala o tom agentúra Bloomberg, ktorá zverejnila údaje japonského ministerstva financií.

Japonsko sa tak na pozícii najväčšieho svetového veriteľa drží už 24 rokov, pričom pred druhou Čínou má aj naďalej výrazný náskok. Čisté zahraničné aktíva Japonska sú o 71 % vyššie než v prípade Číny, napriek tomu, že jeho podstatne väčšiemu ázijskému susedovi sa už v roku 2010 podarilo preskočiť Japonsko v oblasti veľkosti ekonomiky a zaradiť sa po USA na druhé miesto.

Čisté zahraničné aktíva Japonska vzrástli v minulom roku o 13 % na 366,9 bilióna jenov (2,72 bilióna eur), uviedlo ministerstvo financií s tým, že pokles kurzu jenu prispel k zvýšeniu hodnoty zahraničných aktív. V prípade Číny dosiahli čisté zahraničné aktíva v prepočte 214,3 bilióna jenov a v prípade Nemecka je to 154,7 bilióna jenov.

Najzadlženejšou krajinou zo skupiny priemyselne najvyspelejších ekonomík G7 sú naďalej Spojené štáty, ktorých čisté záväzky ku koncu roka 2014 dosiahli 834,3 bilióna jenov. K tomu prispieva aj dopyt mnohých štátov po amerických dlhopisoch. Práve Japonsko a Čína sú najväčšími držiteľmi amerických dlhopisov na svete.