Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Napätie na dlhopisových trhoch okrajových štátov eurozóny sa uvoľnilo

Mario Monti odpovedá novinárom Foto: TASR/AP
Silvio Berlusconi a Mario Monti Foto: TASR/AP

Nervozitu na trhoch vyvolalo šíriace sa oznámenie Maria Montiho o svojom skorom odstúpení po schválení štátneho rozpočtu. Odborníci sa obávajú, že novozvolená vláda nebude pokračovať v reformách.

Brusel 11. decembra (TASR) - Napätie na dlhopisových trhoch okrajových štátov eurozóny sa dnes mierne uvoľnilo, informuje agentúra APA. Tieto trhy sa dostali v pondelok pod tlak. Znepokojilo ich vyhlásenie talianskeho premiéra Maria Montiho, že má v pláne rezignovať potom, čo parlament prijme zákon o budúcoročnom rozpočte.

Výnosy 10-ročných gréckych štátnych dlhopisov dnes klesli z pondelkových (10. 12.) 14,395 % na 13,572 %, čo je tohtoročné minimum. To znamená, že v porovnaní s pondelkom ich výnosy padli o 0,823 percentuálneho bodu.

Zlepšila sa aj situácia na talianskom a španielskom dlhopisovom trhu, ktoré sa začiatkom týždňa dostali pod tlak pre vládnu krízu v Taliansku. Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov dnes na sekundárnom trhu klesli na 4,748 % zo 4,805 % v pondelok. Rovnako sa dnes opäť znížili aj výnosy španielskych dlhopisov.


Monti necháva budúcnosť otvorenú, naďalej chce ovplyvňovať názory

Taliansky premiér Mario Monti sa dnes vyhol priamemu vyjadreniu o svojej politickej budúcnosti. Uviedol však, že chce naďalej hrať úlohu v ovplyvňovaní mienky, nech už bude jeho rola po očakávaných februárových parlamentných voľbách akákoľvek. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.

"Politika je predovšetkým záležitosťou kultúry, to znamená snahu usmerňovať názory ľudí," povedal Monti pre taliansku štátnu televíziu RAI. "Myslím, že som to robil, keď som bol profesor, a snažím sa o to aj v tomto krátkom období, keď som premiérom. Som si istý, že nech už budem nosiť na hlave akýkoľvek klobúk, budem v tom ďalej pokračovať. A to ostatné..." povedal a nechal vetu nedopovedanú.

Objavujú sa špekulácie, že Monti by sa mohol stať novým talianskym prezidentom alebo spojí sily s centristickým zoskupením a zapojí sa do predvolebnej kampane pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Monti má totiž v pláne rezignovať z postu premiéra, len čo parlament prijme zákon o budúcoročnom rozpočte krajiny. Oznámil to už v sobotu 8. decembra úrad talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana.

Premiér vysvetlil, že necíti podporu parlamentu po tom, čo stredopravá strana Ľud slobody (PdL) Silvia Berlusconiho minulý týždeň prestala podporovať jeho vládu, a preto sa chystá rezignovať. Ak bude zákon o rozpočte prijatý "rýchlo", Monti uviedol, že okamžite potvrdí svoje odstúpenie. Vyjadrenia talianskeho premiéra prišli po jeho sobotňajšom dvojhodinovom stretnutí s Napolitanom. Prezident má právomoc rozpustiť zákonodarný zbor.

Monti dnes v televíznom rozhovore bránil úsporné opatrenia svojej vlády ako nutné na obnovenie dôvery vo finančnú budúcnosť Talianska a varoval voličov, aby si dávali pozor na "zázračné riešenia" sľubované kandidátmi v nadchádzajúcich voľbách. Montiho oznámenie o svojom skorom odstúpení po schválení štátneho rozpočtu vyvolalo šíriacu sa nervozitu na trhoch, že novozvolená vláda nebude pokračovať v reformách.

Bývalý premiér Berlusconi je už naladený predvolebne. Montiho politiku dnes už skôr označil vo svojej televízii Canale 5 za "nemeckocentrickú", teda podriadenú Nemecku. Podľa neho Nemecko nadiktovalo Taliansku politiku, ktorá ťahá juhoeurópsku krajinu do recesie. Monti však v interview v štátnej televízii zdôraznil, že je dôležitá kolektívna európska akcia proti dlhovej kríze v eurozóne.