Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemeckí poslanci schválili doplnkový rozpočet za viac než 60 mld. eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Cieľom je zvýšiť pomoc podnikom poškodeným pandémiou nového koronavírusu, ako aj zdravotníckemu sektoru.

Berlín 23. apríla (TASR) - Nemeckí poslanci schválili v piatok doplnkový rozpočet vo výške viac než 60 miliárd eur. Cieľom je zvýšiť pomoc podnikom poškodeným pandémiou nového koronavírusu, ako aj zdravotníckemu sektoru. Doplnkový rozpočet, ktorý chce Berlín zafinancovať z nového dlhu, zvýši tohtoročné nové pôžičky krajiny na rekordných viac než 240 miliárd eur.

Požiadal o to nemecký minister financií Olaf Scholz, ktorý v piatok doplnkový rozpočet pred poslancami obhajoval. Ako uviedol, je nevyhnutné udržiavať podporu pre ekonomiku a umožniť jej tak dostať sa z krízy. "Musíme ekonomike pomáhať dovtedy, dokiaľ to bude potrebné," povedal Scholz s tým, že takýto postup umožní, aby po skončení sa pandémie mohla ekonomika nastúpiť na cestu zotavovania v plnej sile.

Ako uviedla agentúra Reuters, v rámci nového dlhu chce vláda približne 25,5 miliardy eur uvoľniť na pokračovanie finančnej pomoci firmám poškodeným lockdownom. Okrem toho, zhruba 15 miliárd eur poskytne nemocniciam a na program vakcinácie.