Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nevysledovateľné dary pre volebné kampane v USA výrazne rastú

Foto: TASR/AP

Stále viac peňazí pochádza z anonymných zdrojov alebo sa presúva z jedného politického akčného výboru do druhého.

New York 27. júna (TASR) - Podľa najnovšej štúdie Brennanovho centra spravodlivosti pri právnickej fakulte Newyorskej univerzity je čoraz ťažšie zistiť, kto na štátnej úrovni financuje volebné kampane. Stále viac peňazí pochádza z anonymných zdrojov alebo sa presúva z jedného politického akčného výboru do druhého. Informovala o tom agentúra AP.

Centrum zistilo, že tzv. temné peniaze narastajú rýchlejšie pri rôznych lokálnych voľbách než pri federálnych kampaniach. V roku 2014, čo bol posledný rok, keď sa rôzne voľby na štátnej úrovni konali v rovnakých termínoch, bolo možné len 29 centov z každého dolára vysledovať k pôvodnému darcovi. Temné peniaze pochádzajú od neziskových organizácií, ktoré investujú do politických cieľov, no nekryje ich zákon o zverejňovaní financovania kampaní. Ide aj o dôsledok rozhodnutia Najvyššieho súdu USA z roku 2010. To odstránilo limity pre výdavky spoločností, odborov a záujmových skupín na kampane, ktoré sa nezameriavajú na zvolenie alebo porážku určitého kandidáta.

Výdavky v tejto kategórii vzrástli z menej než 600.000 USD (542.201,34 eura) v roku 2006 takmer na 22 miliónov USD v roku 2014. Napriek tomuto vzostupu väčšina politických výdavkov pochádza z tradičných zdrojov, ktorých príspevky sa zverejňujú. Ide o volebné výbory kandidátov a stranícke organizácie.

Jedna z volebných kampaní, počas ktorej sa použili najmä temné peniaze, sa týkala dvoch kresiel v Komisii pre verejné komunálne podniky v Arizone. Vtedy tento štát zápasil s horúcimi diskusiami o solárnej energetike. Do volieb smerovalo viac než tri milióny dolárov nevysledovateľných peňazí prostredníctvom sociálnych ziskových skupín. Do podobných volieb v roku 2008 išlo len 3000 USD a v tom čase bolo možné určiť každého darcu. Arizona sa odvtedy stala centrom temných peňazí. Kým v roku 2006 do lokálnych volieb smerovalo len 35.000 USD, v roku 2014 išlo už o viac než 10 miliónov USD.

Autorov štúdie neprekvapil nárast temných peňazí, ale vzostup financií, ktoré označili ako sivé peniaze. To nastáva vtedy, keď významný darca, ktorý by mal byť nezávislý od volebnej komisie kandidáta, prijme príspevok od iných darcov. Keďže všetky komisie sú povinné zverejňovať zdroje svojich príjmov, musí analytik preskúmať množstvo správ. Táto kategória je oveľa rozsiahlejšia než temné peniaze. V šiestich štátoch, ktoré pokryla štúdia Brennanovho centra (Kalifornia, Arizona, Aljaška, Colorado, Maine a Massachusetts), sa sivé peniaze v rokoch 2006 až 2014 rozrástli trojnásobne: zo 42 miliónov USD na 129 miliónov USD.

Centrum preto požaduje prísnejšie pravidlá pre zverejňovanie volebných príspevok, vrátane uvedenia darcov ešte pred voľbami.