Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Mnohí kresťania v Nemecku vystúpili z cirkvi kvôli novozavedenej dani

Foto: TASR/AP

Nový automatický systém, ktorý bude fungovať od 1. januára 2015, vyvolal aj obavy o ochranu osobných údajov.

Berlín 30. decembra (TASR) - Od 1. januára 2015 začne v Nemecku platiť nový automatický systém výberu cirkevnej dane z kapitálových výnosov, ktorá má zjednodušiť celý proces. Informoval o tom denník Die Welt.

Hoci cirkev zdôrazňuje, že nejde o nový poplatok ani o zmenu jeho výšky, mnohí kresťania z cirkvi vystúpili. Zároveň odmietla obvinenia z mrhania daní, no i tak audítori mienia preskúmať ročnú uzávierku.

Nový automatický systém vyvolal aj obavy o ochranu osobných údajov, nakoľko banky môžu v budúcnosti požiadať Spolkový centrálny daňový úrad o informácie o cirkevnej príslušnosti svojich klientov. Finančný riaditeľ regensburského biskupstva Alois Sattler uviedol, že banky dostanú túto informáciu v zakódovanom tvare vo forme šesťmiestneho čísla, tieto údaje musia spracovávať v bezpečnom a kontrolovanom prostredí a použiť ich iba na jeden účel.

Sattler bráni cirkevnú daň, ktorá sa určuje na základe dane z príjmu. Rodiny s deťmi alebo ľudia s nízkym príjmom sú od cirkevnej dane oslobodení. Vďaka dani však môže cirkev slúžiť ľuďom, či v sociálnej oblasti alebo pri ochrane kultúrneho dedičstva.