Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

O vlastné kryptomeny začínajú mať záujem aj centrálne banky

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond tvrdí, že virtuálne meny nie sú v súčasnosti pre menovú politiku centrálnych bánk významné. Situácia sa ale môže zmeniť, ak dôjde k ich širšiemu využívaniu.

Bratislava 18. decembra (TASR) - O kryptomeny sa nezaujíma už len verejnosť a ekonómovia, čoraz väčšiu pozornosť získavajú aj u centrálnych bankárov. Dôvodom je prudký vzostup bitcoinu, ktorého hodnota v tomto roku stúpla o viac ako 1800 %. Viaceré medzinárodné finančné inštitúcie sa tak začínajú zaoberať vytvorením alternatív, ktoré by mohli uspokojiť investičný dopyt. Uvádza sa to v najnovšom čísle odborného bankového časopisu Biatec, ktorý vydáva Národná banka Slovenska (NBS).

Prístup centrálnych bánk a vlád ku kryptomenám sa medzi krajinami líši. Hoci väčšina ich nevyhlásila za ilegálne, vydala varovanie pred ich používaním. "Kým niektoré banky vydali úplný zákaz používania kryptomien ako Čína a Bolívia, väčšina vydala varovanie pre finančných spotrebiteľov vrátane NBS, ktorá tak urobila v roku 2013," píše časopis. Napríklad japonská centrálna banka pripravuje novú reguláciu pre pranie špinavých peňazí zapracúvajúce kryptomeny alebo banky aplikujú existujúce regulácie v tejto oblasti na používanie kryptomien.

Podľa štúdie Medzinárodného menového fondu (MMF) nie sú virtuálne meny v súčasnosti pre menovú politiku centrálnych bánk významné. "Situácia sa ale môže zmeniť, ak dôjde k širšiemu využívaniu týchto mien, keďže vzhľadom na ich limitovanú ponuku môžu vyvolať štrukturálnu defláciu. Prípadný nárast využívania kryptomien v porovnaní so štandardnými, centrálnou bankou emitovanými peniazmi, môže viesť k oslabeniu schopnosti centrálnej banky riadiť ekonomické cykly prostredníctvom menovej politiky," uvádza sa v Biatecu.

MMF uviedol, že by centrálne banky mohli reagovať na aktuálnu situáciu tak, že by vytvorili vlastné kryptomeny. "Tie by boli garantované príslušnými centrálnymi bankami, spĺňali by však najdôležitejšiu výhodu kryptomien, a to priamu platbu medzi účastníkmi," píše sa v časopise. V štúdii sa ako príklad uvádza tzv. fedcoin, teda možná nová kryptomena americkej centrálnej banky Fed.

Guvernér nemeckej Bundesbanky Jens Weidmann však upozornil aj na možné riziká, ktoré by mohli takéto nové kryptomeny centrálnym bankám priniesť. "Takáto kryptomena bude pre finančného spotrebiteľa bezpečná, keďže ju môže mať uloženú priamo v centrálnej banke. V prípade ďalšej finančnej krízy v budúcnosti to ale môže mať za následok ešte väčšie finančné otrasy, keďže spotrebiteľ bude preferovať presun všetkých svojich prostriedkov z obchodnej banky do centrálnej banky, ktorá sa nemôže stať insolventnou," uvádza sa v Biatecu.

Významný postup v štúdii vlastnej kryptomeny urobila švédska Sveriges Riksbank s projektom eKrona, ktorý má byť pripravený do konca roka 2019. V Švédsku totiž významne klesá dopyt po obežive.

Podobne sa kryptomenou zaoberá aj kanadská centrálna banka. "V prípade, ak by centrálne banky v budúcnosti pristúpili k tvorbe vlastného elektronického obeživa, znížila by sa značná časť nákladov na vydávanie a správu hotovosti, ktoré tvoria v rozvinutých krajinách jedno až dve percentá hrubého domáceho produktu a v rozvojových krajinách dokonca niekoľkonásobne vyšší podiel," uvádza sa v Biatecu. Centrálne banky by sa ale museli vyrovnať s anonymitou, ktoré kryptomeny poskytujú, a to práve v čase, keď sa upúšťa od emisií bankoviek vo vyšších hodnotách v záujme zníženia príležitostí na ich nelegálne používanie.