Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Odchod bánk skomplikuje Británii snahu o zníženie deficitu

Bank of England Foto: TASR/AP

Finančný sektor je významným odvetvím britského hospodárstva, podieľa sa výraznou mierou na výkone ekonomiky.

Londýn 24. októbra (TASR) - Prípadný odchod bánk z Británie skomplikuje britskému ministrovi financií Philipovi Hammondovi okrem iných vecí aj jeho snahu o zníženie deficitu a dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu, konštatuje agentúra Bloomberg.

Finančný sektor je významným odvetvím britského hospodárstva, podieľa sa výraznou mierou na výkone ekonomiky. Viaceré zahraničné banky, ktoré si za sídlo európskych divízii zvolili Londýn, už upozornili, že ak po brexite stratia prístup na spoločný európsky trh, presunú časť svojich prevádzok na kontinent. Britská pokladnica tak príde o značnú časť svojich príjmov.

V hre je 66 miliárd libier (73,89 miliardy eur), ktoré finančný sektor odviedol na daniach vo fiškálnom roku 2014/15, čo zodpovedá 11 % celkových daňových príjmov Británie. Táto suma je zároveň vyššia ako ročné náklady Londýna na obranu.

Hammond patrí v kabinete medzi najväčších obhajcov bánk a ich snahy o udržanie prístupu na európsky trh. Nižšie príjmy z výberu daní po odchode bánk totiž ministrovi skomplikujú jeho snahu o podporu ekonomiky a dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu.

Vážnosť tejto hrozby podčiarkli minulý týždeň údaje o vývoji rozpočtového schodku, ktoré ukázali, že sa Británii nepodarí vo finančnom roku 2016/17 stlačiť deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Ekonomika spomaľuje a Hammond by mal v novembri v parlamente predstaviť balík stimulov na podporu hospodárskeho rastu. Ekonómovia očakávajú, že Británia si požičia viac peňazí na trhoch a jej dlh stúpne o desiatky miliárd libier.

Prípadný odchod bánk z Británie však vyvolá aj pokles platov vo finančnom sektore, ktorý aktuálne zamestnáva približne jeden milión ľudí, varuje Simon Wells, hlavný ekonóm HSBC Holdings pre Európu. To prinesie aj pokles výberu daní z príjmov fyzických osôb, keďže bankári patria medzi najlepšie zarábajúcich ľudí v Británii.