Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Paríž sa môže stať po brexite centrom európskych finančných trhov

Paríž, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Paríž je po Londýne jedným z najväčších centier pre vydávanie podnikových dlhopisov, správu aktív a súkromného kapitálu v Európe.

Paríž 25. mája (TASR) - Paríž je na najlepšej ceste stať sa centrom európskych finančných trhov, keďže mnohé medzinárodné banky si vyhliadli francúzsku metropolu za svoju základňu pre niektoré aktivity po brexite. Uviedol to v piatok guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Povedal tiež, že aj keď bolo rozhodnutie Britov o brexite zlou správou pre Spojené kráľovstvo aj Európsku úniu (EÚ), zároveň ale predstavuje "historickú príležitosť" na reštrukturalizáciu európskeho finančného systému.

Podľa neho v budúcnosti by nemalo byť v Európe jedno dominantné finančné centrum, ako je teraz Londýn, ale skôr integrovaná sieť centier špecializujúcich sa na rôzne aktivity.

"Z tohto hľadiska má Paríž veľa aktív na to, aby sa stal centrom podnikových financií a inovácií v Európe," povedal na konferencii o finančných trhoch. "Máme veľa priaznivých ukazovateľov, ktoré naznačujú, že veľké medzinárodné banky si vytvoria svoje európske centrá pre trhové aktivity najmä v Paríži," povedal.

Paríž je po Londýne jedným z najväčších centier pre vydávanie podnikových dlhopisov, správu aktív a súkromného kapitálu v Európe.

Villeroy v tejto súvislosti vyhlásil, že francúzska centrálna banka sa chce stať "centrálnou bankou trhov v Európe" a podporuje množstvo iniciatív na rozvoj európskej trhovej infraštruktúry pre komerčné cenné papiere, kolaterály a dlhopisy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, sám bývalý investičný bankár, medzitým podnikol niekoľko krokov na získanie finančných pracovných miest z Londýna.

Okrem uvoľnenia predpisov v rámci zákonníka práce, ktoré poskytlo firmám väčšiu flexibilitu pri nábore a prepúšťaní zamestnancov, Francúzsko znížilo daň z majetku, zaviedlo rovnú 30-% daň z kapitálového výnosu a zrušilo najvyššiu daň z príjmov pre banky.