Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Peking pridelí komerčným bankám licencie na investičné bankovníctvo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

CSRC chce týmto spôsobom zrušiť hranice medzi komerčným a investičným bankovníctvom, k čomu ju núti rozrastajúca sa konkurencia zahraničných hráčov.

Šanghaj 28. júna (TASR) - Čínsky finančný dohľad plánuje poskytnúť komerčným úverovým inštitúciám licencie na investičné bankovníctvo, aby ich pripravil na tvrdú zahraničnú konkurenciu. Ako sa na údaje čínskeho obchodného časopisu Caixin odvoláva agentúra Reuters, pilotnej schémy sa zúčastnia minimálne dve najväčšie čínske banky.

Čínska komisia pre burzy cenných papierov CSRC pridelí licenciu Priemyselnej a komerčnej banke Číny (ICBC), aby na domácom trhu mohla vykonávať investičné bankovníctvo. Banka už koncom roka 2018 požiadala o vytvorenie investičnej dcérskej spoločnosti s registrovaným kapitálom vo výške 100 miliárd jüanov (12,61 miliardy eur). Ďalším účastníkom pilotnej schémy je čínsky maklérsky gigant Citic Securities s registrovaným kapitálom 13 miliárd jüanov.

CSRC chce týmto spôsobom zrušiť hranice medzi komerčným a investičným bankovníctvom, k čomu ju núti rozrastajúca sa konkurencia zahraničných hráčov. Čína začiatkom tohto roka zrušila limity zahraničného vlastníctva v domácich maklérskych firmách, čím pripravila pôdu pre otvorenie tohto sektora v hodnote 40 miliárd USD (35,67 miliardy eur). Veľké investičné banky, napríklad Morgan Stanley, Goldman Sachs a Credit Suisse, odvtedy získali povolenie na zvýšenie ich podielov v spoločných podnikoch v Číne.

Investičné bankovníctvo zatiaľ presahuje limity väčšiny čínskych bánk, hoci Bank of China a Čínska rozvojová banka majú vďaka vládnym výnimkám svoje maklérske dcéry. Mnohé čínske banky, vrátane ICBC, Čínskej stavebnej banky (CCB) a Bank of Communications (BoCom), zas prevádzkujú investičné bankovníctvo prostredníctvom svojich dcér v Hongkongu.

(1 EUR = 7,9298 CNY, 1 EUR = 1,1213 USD)