Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Po brexite čakajú britské banky tvrdšie podmienky pre činnosť

Foto: TASR/AP

Banky, ktoré uvažujú o presune činnosti do Nemecka, sa pre to rozhodnú najneskôr na konci prvého kvartálu alebo na začiatku druhého.

Frankfurt nad Mohanom 31. januára (TASR) - Nemecký bankový dozor Bafin plánuje sprísniť pravidlá pre britské banky. "Nebude stačiť postaviť poštovú schránku a založiť jedno predajné miesto," povedal viceprezident Bafinu Peter Lutz na pondelkovom (30. 1.) stretnutí s 50 zástupcami bánk z USA, Veľkej Británie, Japonska a Austrálie. "Chceme, aby tu sídlilo vedenie nemeckej dcéry a primerane veľký odbor manažmentu rizík," povedal.

Ak Británia opustí jednotný európsky trh, budú mať tamojšie banky problém. Pre bankové služby, napríklad, vklady či úvery, budú potrebovať právne nezávislú dcérsku banku so sídlom v niektorom z členských štátov EÚ. Navyše sa s tým budú spájať nové pravidlá, napríklad, získaním bankovej licencie v Nemecku.

Hoci Bafin zatiaľ nedostal žiadnu konkrétnu žiadosť, Lutz poukazuje na veľký záujem mnohých inštitúcií. Banky, ktoré uvažujú o presune činnosti do Nemecka, sa pre to rozhodnú najneskôr na konci prvého kvartálu alebo na začiatku druhého. Finančná branža sa pripravuje na tzv. tvrdý brexit do apríla 2019 a vybavenie všetkých formalít, ako aj presun elektronických systémov a personálu, môže trvať aj dva roky.

Lutz nevylučuje ani prechodné pravidlá, napríklad, postupné rozširovanie manažmentu rizík podľa toho, ako sa bude rozvíjať podnikanie banky v Nemecku. "Pre získanie bankovej licencie však musia byť splnené aspoň určité minimálne podmienky," dodal.

Optimisti si myslia, že v nasledujúcich rokoch sa z Británie do Nemecka presunie minimálne 10.000 pracovných miest. O britské banky však majú záujem aj Paríž, Madrid, Dublin, Luxemburg a Amsterdam. Lutz zatiaľ nechcel hovoriť o konkrétnejších odhadoch, keďže nie je možné odhadnúť, koľko bánk a ľudí príde do Nemecka. "Nerobíme reklamu žiadnej konkrétnej lokalite. Chceme inštitúciám pomôcť: čo ich čaká, keď prídu do Nemecka," uzatvoril Lutz.