Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Používanie kryptomien na obchodné transakcie rastie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Problémom zostávajú praktické záležitosti, teda akú stratégiu zvoliť pri voľbe investičného portfólia a ako kryptomeny bezpečne nakúpiť a uložiť.

Bratislava 15. marca (TASR) - Používanie kryptomien na obchodné transakcie v roku 2018 rástlo aj napriek poklesu ich trhových cien. Trend pokračuje aj v tomto roku. "Marec 2019 zaznamenal vrchol vyše 351.000 transakcií, čo je blízko globálneho maxima z decembra 2017," priblížil ekonóm Juraj Forgács zo slovenskej investičnej spoločnosti Fumbi.

Pri ďalšom raste používania bitcoinu a ďalších kryptomien ako litecoin či dash je podľa neho možné, že ich podiel na platobnom styku dosiahne v strednodobom horizonte 1-5 %. "Tomu by zodpovedal nárast trhovej kapitalizácie kryptomien na niekoľko biliónov eur, a keďže zásoba hlavných kryptomien je rigidná, jednalo by sa o mnohonásobný nárast cien," predpokladá analytik.

Situácia je podľa neho zaujímavá pre dlhodobé investovanie, a to aj po zhodnotení systémových rizík tejto novej technológie. Problémom zostávajú praktické záležitosti, teda akú stratégiu zvoliť pri voľbe investičného portfólia a ako kryptomeny bezpečne nakúpiť a uložiť.

"V USA a vo Švajčiarsku prebieha schvaľovanie prvých obchodovateľných podielových fondov pre bitcoin. Fondy schopné ponúknuť komplexné portfólio kryptomien zatiaľ existujú iba v neregulovanom prostredí daňových rajov, a aj vďaka tomu je ich podnikanie prinajlepšom v šedej zóne zákona," poznamenal Forgács.

Alternatívou k systému podielových fondov je podľa neho koncepcia založená na princípoch zdieľanej ekonomiky. Každý investor je vtedy priamym vlastníkom kryptomien, ale s ostatnými investormi zdieľa infraštruktúru, a teda znižuje náklady.