Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu eurozóny v júli medziročne klesol

Na archívnej snímke Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

Zo štatistík ďalej vyplýva, že prebytok obchodu s tovarmi v eurozóne sa v sledovanom mesiaci znížil na 25,4 miliardy eur z 32,6 miliardy eur.

Frankfurt nad Mohanom 19. septembra (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny sa v júli 2018 znížil. Vyplýva to z údajov Európskej centrálnej banky (ECB).

Podľa ECB prebytok bežného účtu v regióne, ktorý platí eurom, po očistení od sezónnych vplyvov v júli tohto roka klesol na 31,9 miliardy eur zo 42,9 miliardy eur v rovnakom mesiaci minulého roka.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že prebytok obchodu s tovarmi v eurozóne sa v sledovanom mesiaci znížil na 25,4 miliardy eur z 32,6 miliardy eur a júlový prebytok primárneho príjmu klesol na 4,4 miliardy eur z vlaňajších 10,5 miliardy eur.

Okrem toho sa deficit sekundárneho príjmu zvýšil na 12,5 miliardy eur z 11,8 miliardy eur pred rokom, zatiaľ čo prebytok služieb vzrástol na 14,7 miliardy eur z 11,7 miliardy eur.

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.