Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Rakúska FPÖ žiada ústavou garantované právo na hotovosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Kickl ďalej uviedol, že vládne strany ignorujú petíciu požadujúcu zaručenie práva na neobmedzené platby v hotovosti, ktorú podpísalo viac ako 530.000 Rakúšanov.

Viedeň 28. júna (TASR) - Predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl vyzval v stredu na vypísanie referenda o ústavnom zákone, ktorý bude garantovať právo vlastniť hotovosť a vykonávať platby v hotovosti. Opozičný politik v tejto súvislosti uviedol, že hlavnú hrozbu pre zachovanie hotovosti vidí v politike Európskej únie (EÚ). Strany vládnej koalície obvinil, že nemajú odvahu sa jasne vymedziť proti postupnému rušeniu hotovosti zo strany EÚ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Kickl ďalej uviedol, že vládne strany ignorujú petíciu požadujúcu zaručenie práva na neobmedzené platby v hotovosti, ktorú podpísalo viac ako 530.000 Rakúšanov. Minister financií Magnus Brunner na to zareagoval, že "hotovosť musí byť zachovaná a aj bude zachovaná". "O jej zrušení sa vôbec nehovorí - ani v Európe, ani v Rakúsku," zdôraznil Brunner. To, či má byť právo na hotovosť súčasťou ústavy, je otázka, na ktorú by sa mali pozrieť ústavní experti, dodal.