Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rakúski hotelieri kritizujú Airbnb za pochybné platobné metódy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rakúski hotelieri nie sú jedinými kritikmi. Aj mesto Paríž nedávno vytklo platforme, že prenajímateľom pomáha vyhýbať sa daňovej povinnosti.

San Francisco 6. decembra (TASR) - Združenie rakúskych hotelierov (ÖHV) kritizuje internetový sprostredkovateľský portál Airbnb za vyplácanie prenajímateľov pomocou kreditných kariet Payoneer registrovaných na Gibraltare. Hovorca Airbnb Julian Trautwein na otázku agentúry APA uviedol, že týmto spôsobom zaplatili v Rakúsku len 1,3 % prenájmov.

Podľa údajov Airbnb 83 % platieb rakúskym prenajímateľom vykonali bankovým prevodom a 14 % prostredníctvom služby Paypal. Na platforme je v súčasnosti zhruba 23.000 rakúskych inzerátov na izby, byty a ostatné typy ubytovania, z čoho 10.000 sa nachádza v alpských regiónoch a odhadom 9000 vo Viedni.

Rakúski hotelieri nie sú jedinými kritikmi. Aj mesto Paríž nedávno vytklo platforme, že prenajímateľom pomáha vyhýbať sa daňovej povinnosti. Podľa tamojších médií totiž prenajímatelia môžu požiadať Airbnb online o kreditnú kartu registrovanú na Gibraltare a teoreticky tak ukryť peniaze pred daňovými úradmi. Gibraltar je považovaný za daňový raj.

"Airbnb bol doteraz len rezervačnou platformou. Takéto praktiky však odmietam," kritizuje prezidentka (ÖHV) Michaela Reittererová, ktorá zrušila svoje konto na Airbnb a žiada jednotné pravidlá zverejňovania príjmov od sprostredkovateľských portálov.

Trautwein kritiku odmieta ako neopodstatnenú a upozorňuje, že s gibraltárskym vydavateľom predplatených kreditných kariet Payoneer spolupracujú už od roka 2014. Airbnb síce pravidelne emailom upozorňuje prenajímateľov, aby splnili svoje daňové povinnosti, no údaje neposkytuje obciam ani príslušným úradom. Na druhej strane portál medzičasom rokuje s viacerými obcami a mestami o automatickom zrážaní miestnej dane.

Airbnb chce v budúcom roku ponúkať viac možností ubytovania v alpských regiónoch. Za posledných 12 mesiacov sprostredkoval pre rakúske ubytovacie zariadenia zhruba 700.000 hostí, z čoho 81.000 v horských oblastiach. Airbnb účtuje prenajímateľom províziu 3 % alebo 5 % z ceny ubytovania a hosťom administratívny poplatok 5 až 15 %.