Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rakúsky rozpočet zinkasoval v 1. polroku na daniach 40 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Približne polovicu (24,2 miliardy eur) si ponechá rozpočet, spolkové krajiny získajú 7,5 miliardy eur a obce 4,5 miliardy eur.

Viedeň 28. júla (TASR) - Daňové príjmy rakúskeho rozpočtu v prvej polovici roka výrazne vzrástli, najmä však daň z obratu a daň zo zisku firiem. Celkovo príjmy rozpočtu stúpli výraznejšie než výdavky.

Podľa informácií rakúskeho ministerstva financií rozpočet zinkasoval na daniach celkovo 40 miliárd eur, čiže o 2,3 miliardy eur, resp. o 6 % viac než v rovnakom období minulého roka. Približne polovicu (24,2 miliardy eur) si ponechá rozpočet, spolkové krajiny získajú 7,5 miliardy eur a obce 4,5 miliardy eur.

Príjmy z daní zo zisku spoločností stúpli o 21 % na tri miliardy eur, z daní z minerálnych olejov o 11 % na 2,1 miliardy eur a z daní z obratu o 4,5 % na 14,1 miliardy eur. Dane z príjmu fyzických osôb sa vzhľadom na daňovú reformu prakticky nezvýšili, rozpočet zinkasoval 12,1 miliardy eur, čiže len o 0,8 % viac.

Čistý príjem rozpočtu v 1. polroku dosiahol 35,2 miliardy eur a výdavky 40,3 miliardy eur. Keďže príjmy stúpli rýchlejšie než výdavky, deficit rozpočtu sa medziročne znížil o 800 miliónov eur na 5,1 miliardy eur. Najviac stúpli výdavky v oblasti stability finančných trhov, viac minul štát aj na rezorty vnútra a obrany. Naproti tomu klesli výdavky na dôchodkový systém.