Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový deficit Británie v októbri vzrástol na 8 miliárd libier

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oproti rovnakému mesiacu minulého roka to znamená rast o 0,5 miliardy libier. To je o niečo viac, než očakávali ekonómovia.

Londýn 21. novembra (TASR) - Rozpočtový deficit Británie zaznamenal minulý mesiac rast, za obdobie od začiatku súčasného fiškálneho roka však klesol na 10-ročné minimum.

Rozpočtový deficit dosiahol v októbri 8 miliárd libier (8,99 miliardy eur). Oproti rovnakému mesiacu minulého roka to znamená rast o 0,5 miliardy libier. To je o niečo viac, než očakávali ekonómovia.

Na druhej strane, za doterajšie obdobie fiškálneho roka, to znamená od apríla do konca októbra, však rozpočtový schodok Británie klesol o 4,1 miliardy na 38,5 miliardy libier. Tento údaj zároveň predstavuje najnižšiu hodnotu od roku 2007.

Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje, že rozpočtový deficit za súčasný fiškálny rok 2017/2018, ktorý sa skončí 31. marca, dosiahne 58,3 miliardy libier. Vývoj deficitu do konca októbra tak naznačuje, že za celý fiškálny rok by mohol skončiť na nižšej úrovni, než úrad predpokladá.