Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť znížila odhad tohtoročného deficitu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za rok 2023 odhaduje RRZ deficit na úrovni 6,86 miliardy eur alebo 5,7 % HDP.

Bratislava 1. marca (TASR) - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) znížila odhadovanú úroveň deficitu verejných financií v tomto roku na 7,6 miliardy eur alebo 5,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Oproti jej januárovej prognóze došlo k poklesu očakávaného schodku o 262 miliónov eur alebo 0,2 % HDP.

"K medzimesačnému zlepšeniu prispeli najmä nižšie investície v rezorte obrany, keďže na základe aktuálnych správ sa v tomto roku očakáva nižší počet dodaných stíhačiek oproti predchádzajúcim predpokladom Kancelárie RRZ," priblížila rada v aktuálnom februárovom rozpočtovom semafore.

Očakávaný schodok je o 0,1 % HDP nižší oproti schválenému rozpočtu na tento rok. Riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu je tak podľa RRZ nízke. Na rozdiel od rozpočtovaného medziročného poklesu deficitu však odhaduje naopak jeho nárast oproti minulému roku o 0,2 % HDP.

"Národná rada neschválila návrh nových výdavkových limitov, čo znamená, že Slovensko stále nemá funkčný nástroj na ozdravenie verejných financií. Schválenie limitu výdavkov, aktualizácia o nové opatrenia a následné zosúladenie rozpočtu by umožnili znížiť deficit hlbšie pod úroveň 6 % HDP," zdôraznila RRZ.

Najvyššie negatívne riziko pre rozpočet podľa rady predstavujú opatrenia na pomoc s cenami energií, keďže rezerva v rozpočte nepostačuje na krytie celkových nákladov na kompenzačné schémy. "Rozpočet sa totiž spoliehal na financovanie cez eurofondy, ktoré by však mali byť zaúčtovane do deficitu v roku 2023," upozornila RRZ.

Naopak, najvýraznejší pozitívny vplyv na hospodárenie verejnej správy tvorí odhadovaná úspora v bežných výdavkoch štátneho rozpočtu. Fiškálna rada na základe vývoja v predchádzajúcich rokoch nepredpokladá vyčerpanie celého objemu zahrnutého v rozpočte.

Za rok 2023 odhaduje RRZ deficit na úrovni 6,86 miliardy eur alebo 5,7 % HDP. Oproti januárovej prognóze došlo k poklesu jeho výšky o 67 miliónov eur. "Do odhadu boli zapracované výsledky hotovostného hospodárenia pre všetky subjekty verejnej správy. K medzimesačnému zlepšeniu prispel najmä lepší výsledok hospodárenia ostatných subjektov verejnej správy," priblížila rada. Vo výslednej úrovni salda budú zohľadnené ešte ďalšie úpravy zo strany Štatistického úradu (ŠÚ) SR, o ktorých v súčasnosti RRZ nemá informácie.