Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Turecký prezident Erdogan vyzval banky, aby poskytovali lacné úvery

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecká líra v poslednom období výrazne oslabila a hoci sa medzičasom mierne zotavila, dnešný kurz k doláru dosiahol 3,78 (0,93 eura).

Istanbul 17. januára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyzval turecké banky, aby poskytovali lacné úvery. Kto investorom a podnikateľom neposkytne úvery s "nízkymi úrokmi", bude "mať čo robiť s vládou", povedal dnes v Ankare.

Turecká líra v poslednom období výrazne oslabila a hoci sa medzičasom mierne zotavila, dnešný kurz k doláru dosiahol 3,78 (0,93 eura). Pred rokom stál jeden dolár zhruba tri líry. I keď by zvýšenie úrokových sadzieb tureckou centrálnou bankou dokázalo tlak na líru zmierniť, Erdogan v minulosti s podobným krokom nesúhlasil.

Vývoj devízových kurzov sa podľa prezidenta "nezakladá na racionálnych základoch". Za teroristickými útokmi, ktoré krajinou opakovane otriasajú, možno "vidieť ekonomické posolstvo". Cieľom je spomaliť hospodársky rast a zneistiť spotrebiteľov. Erdogan už minulý týždeň tvrdil, že teroristi sa snažia oslabiť ekonomiku krajiny, neuviedol však, koho alebo čo tým mienil.