Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Financie: Rusi vybrali v marci z bánk takmer 10 mld. USD

Na archívnej snímke ľudia stoja v rade, aby si vybrali peniaze z bankomatu VTB banky v centre Moskvy. Foto: TASR/AP

Vo februári klesla hodnota vkladov o 1,2 bilióna rubľov (13,53 miliardy eur), uviedla centrálna banka vo svojej mesačnej správe o vývoji v bankovom sektore.

Moskva 21. apríla (TASR) - Rusi si v marci vybrali z bánk peniaze v zahraničných menách v celkovej hodnote takmer 10 miliárd USD. Reagovali tak na sankcie západných štátov voči Ruskej federácii za vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje ruskej centrálnej banky.

Podľa údajov centrálnej banky vybrali Rusi zo svojich účtov v bankách peniaze v zahraničných menách v objeme 9,8 miliardy USD (9,01 miliardy eur). "Môžem na rovinu povedať, že tento kvartál bol zvlášť ťažký. V určitých chvíľach bola situácia veľmi znepokojujúca, dôležité však je, že sa nakoniec stabilizovala," povedal Alexander Danilov, šéf oddelenia centrálnej banky pre bankové regulácie a analýzy. "Ku koncu februára čelil bankový sektor výraznému odlevu peňazí obyvateľstva," dodal s tým, že ľudia si v panike vyberali svoje peniaze obávajúc sa o svoju bezpečnosť.

Vo februári klesla hodnota vkladov o 1,2 bilióna rubľov (13,53 miliardy eur), uviedla centrálna banka vo svojej mesačnej správe o vývoji v bankovom sektore. Pokles potom pokračoval aj v marci, pričom dosiahol 236 miliárd rubľov. Na rozdiel od predchádzajúcich správ centrálna banka tentoraz nezverejnila vývoj ziskov v bankovom sektore.

Zotavenie ekonomiky v minulom roku, ktoré nasledovalo po pandemickom roku 2020 a ktoré umožnilo zvýšenie objemu úverov, viedlo k zisku ruských bánk vlani na rekordných 2,4 bilióna rubľov. Dôsledky ruských aktivít na Ukrajine však šance ruského bankového sektora na zopakovanie takéhoto výsledku znižujú prakticky na nulu.

(1 EUR = 1,0878 USD)