Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Šéf europarlamentu Tajani navrhuje zdvojnásobenie rozpočtu EÚ

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, archívne foto. Foto: TASR/AP

Budeme potrebovať dvojnásobok peňazí v porovnaní s dneškom, to znamená 280 miliárd eur namiesto 140 miliárd eur, povedal Tajani.

Berlín/Brusel 13. novembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani požaduje zdvojnásobenie rozpočtu Európskej únie (EÚ). Ide o finančný rámec od roku 2020, ktorý sa práve snaží načrtnúť komisár EÚ pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger. Únia totiž stojí pred veľkými výzvami, ako sú migrácia, obrana alebo investície.

"Budeme potrebovať dvojnásobok peňazí v porovnaní s dneškom, to znamená 280 miliárd eur namiesto 140 miliárd eur," povedal Tajani v rozhovore s novinármi mediálnej skupiny Funke Mediengruppe. Rozpočet by však nemal byť zvýšený prostredníctvom nárastu príspevku členských štátov EÚ, ale prostredníctvom vlastných daňových príjmov. Liberáli zo strany FDP, ktorá je potenciálnym partnerom v budúcej vládnej koalícii, sa k tomuto návrhu okamžite vyjadrili odmietavo.

Oettinger aktuálne pracuje na novom strednodobom finančnom rámci pre obdobie po roku 2020, ktorý by mal byť predložený v máji budúceho roka. Nemecký komisár EÚ pre rozpočet už v júni v dokumente predloženom na diskusiu poukázal na pokles prostriedkov po brexite a rastúce úlohy EÚ rovnako ako na možnosť nových zdrojov príjmov. Európska komisia sa v pondelok odmietla vyjadriť k Tajaniho návrhu.

Tajani zdôvodnil svoj návrh nákladmi na riešenie utečeneckej krízy a na boj proti terorizmu rovnako ako potrebu zvýšenia investícií. "Európania musia v budúcnosti viac investovať do energetiky rovnako ako do digitalizácie," povedal Tajani. EÚ na to bude potrebovať nové vlastné prostriedky ako napríklad daň na finančné burzové transakcie.

Členské štáty EÚ aktuálne odvádzajú do spoločného rozpočtu takmer 1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kompetencie v oblasti daňových otázok zostávajú plne v rukách národných štátov. Brusel nemôže vyberať žiadne vlastné dane ani stanovovať daňové sadzby.