Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Severokórejská kríza znížila ceny akcií celkovo o 1 bilión dolárov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump v utorok (8. 8.) pohrozil Severnej Kórei v prípade ďalších provokácií "ohňom a hnevom", aký svet ešte nezažil.

New York/Frankfurt nad Mohanom 13. augusta (TASR) - "Vojna slov" medzi USA a Severnou Kóreou spôsobila pád akciových búrz po celom svete. Celková hodnota akcií sa v priebehu niekoľkých dní podľa údajov agentúry Reuters znížila približne o 1 bilión USD (850 miliárd eur). To zodpovedá výkonu nemeckej ekonomiky v priebehu jedného štvrťroka.

"Vyhrážky okolo Severnej Kórey eskalovali až k bodu, kde trh už musel reagovať," uviedol analytik firmy CMC Markets Ric Spooner. Paneurópsky akciový index Stoxx600 a americký S&P 500 majú za sebou prudký týždňový pád. Naopak, zlato, ktoré je považované za bezpečný prístav pre investície, počas piatka (11. 8.) posilnilo na 2-mesačné maximum 1288,97 USD za uncu (31,1 gramu).

Americký prezident Donald Trump v utorok (8. 8.) pohrozil Severnej Kórei v prípade ďalších provokácií "ohňom a hnevom", aký svet ešte nezažil. Severokórejský vodca Kim Čong-un kontroval vyhlásením, že krajina môže zaútočiť na americký tichomorský ostrov Guam.