Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slováci si neváhajú požičiavať na vianočné darčeky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vianoce teda môžu pre mnohých Slovákov znamenať ďalšie zadlženie.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Až 15 % Slovákov plánuje, že si v krátkom čase vezme pôžičku, okrem iného na nákup vianočných darčekov. Z prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov, ďalej vyplýva, že polovica (51 %) Slovákov síce má dosť peňazí na bežnú prevádzku domácnosti, ale väčšie výdavky im spôsobujú problémy. Vianoce teda môžu pre mnohých Slovákov znamenať ďalšie zadlženie.

S rastom ekonomiky sa zvyšuje i ochota Slovákov utrácať za darčeky, drahšie jedlo i vianočnú výzdobu a možno teda očakávať, že priemerné náklady na oslavy vianočných sviatkov v tomto roku prekročia hranicu 500 eur, čo je viac než polovica aktuálnej priemernej mzdy na Slovensku, ktorá predstavuje takmer 870 eur. Podľa údajov spoločnosti KRUK si ľudia najčastejšie požičiavajú sumy vo výške 400 až 800 eur, pričom dlh v tomto rozpätí majú skôr muži (59 %) než ženy (41 %).

"Slováci chcú osláviť bohaté Vianoce a nakúpiť veľa darčekov predovšetkým svojim deťom. Často však za cenu zadlženia alebo následných problémov s bežnými výdavkami. Z našich skúseností zo susediacich krajín však vyplýva, že napríklad Poliaci sa s blížiacim koncom roku naopak snažia svoje záväzky vyrovnať a do nového roku vstúpiť s menšou finančnou záťažou," hovorí Markéta Kolářová zo spoločnosti KRUK.

Predvianočný čas je tradične spojený aj s impulzívnymi nákupmi, motivovanými značnými zľavami obchodníkov v internetových i kamenných obchodoch v rámci tzv. čierneho piatka i ďalších zľavových akcií. Podľa údajov spoločnosti až 48 % Slovákov neodolá lákavému nákupu ani v situácii, keď nemajú dostatok peňazí.

"Predvianočné zľavové akcie sú pre bezmála polovicu Slovákov natoľko neodolateľné, že si neváhajú vziať úver na tovar, ktorý si nemôžu obstarať z úspor alebo bežných príjmov. Pre veci, ktoré možno ani nepotrebujú, sa potom zadlžia ešte pred Vianocami, ktoré sú samé osebe veľmi finančne náročné," dopĺňa Kolářová.