Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenská ekonomická spoločnosť vyhlasuje Cenu Martina Filka

Na archívnej snímke Martin Filko. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Cena bude udeľovaná slovenským osobnostiam alebo osobnostiam s pobytom na území Slovenska do veku 40 rokov aj za vedecký prínos v oblasti ekonomického výskumu.

Bratislava 28. marca (TASR) - K prvému výročiu tragickej smrti ekonóma Martina Filka Slovenská ekonomická spoločnosť vyhlasuje cenu, ktorá bude po ňom pomenovaná. Spoločnosť ju prvýkrát udelí v roku 2018 a následne bude udeľovaná s dvojročnou periodicitou.

Cena Martina Filka bude udeľovaná slovenským osobnostiam alebo osobnostiam s pobytom na území Slovenska do veku 40 rokov za vedecký prínos v oblasti ekonomického výskumu, prínos pre rozvoj hospodárskej politiky a dôkazmi podporovaného rozhodovania vo verejnej správe, ako aj popularizáciu ekonómie. O jej udeľovaní rozhodlo valné zhromaždenie Slovenskej ekonomickej spoločnosti ešte 28. mája minulého roka v Bratislave. Spoločnosť je dobrovoľným vedeckým a profesným združením slovenských ekonómov.

O tom, kto sa stane laureátom ceny spomedzi nominovaných kandidátov, bude rozhodovať ekonómka a manželka Martina Filka Asena Filková, ekonóm a spoluautor projektu Hodnota za peniaze Ľudovít Ódor a predseda spoločnosti Martin Kahanec. Všetci traja boli vymenovaní za členov Rady Ceny Martina Filka. "Cenu Martina Filka udeľovanú Slovenskou ekonomickou spoločnosťou si vážime a podporujeme, lebo veríme, že aj s jej pomocou sa podarí šíriť a napĺňať Martinove myšlienky a plány pre našu krajinu. Budeme radi, ak sa Martinov príbeh stane pre mladých ľudí inšpiráciou, ako sa to v tejto krajine dá robiť," skonštatovala Filková.

Vznik ceny privítal aj Ódor. "Kvalitní štátni úradníci sú často nedocenení. Nadávať na systém je ľahké, oveľa ťažšie je však vyhrnúť si rukávy a pokúsiť sa o zmenu zvnútra. Martin Filko bol odhodlaný veci verejné posúvať k lepšiemu. Nehľadiac na množstvo prekážok na ceste alebo na vyššie možné zárobky v súkromnom sektore," doplnil Ódor.

Martin Filko bol v čase jeho smrti hlavným ekonómom a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky na Ministerstve financií SR. Doktorát z ekonómie získal v roku 2013 na Univerzite v Rotterdame, kde absolvoval aj magisterské štúdium ekonómie zdravia. Na Komenského univerzite vyštudoval psychológiu a na Ekonomickej univerzite medzinárodné vzťahy. V roku 2010 spoluzakladal Slovenskú ekonomickú spoločnosť. "Presne pred rokom nás šokovala správa o tragickej smrti Martina Filka. Martin bol excelentným vedcom, zakladajúcim členom a fellowom Slovenskej ekonomickej spoločnosti, a inšpiráciou pre celú ekonomickú komunitu. Bol vášnivým bojovníkom za uplatňovanie ekonomických metód v hospodárskej praxi, za dôkazmi podporované rozhodovanie pre lepší a spravodlivejší svet," dodal Kahanec.