Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovenská sporiteľňa vlani zaznamenala čistý zisk 214,6 milióna eur

Slovenská sporiteľňa, archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Ako uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ banky Štefan Máj, vlaňajšok bol pre sporiteľňu z hľadiska čistého zisku historicky najúspešnejší.

Bratislava 28. februára (TASR) - Slovenská sporiteľňa dosiahla za minulý rok čistý zisk 214,6 milióna eur. Medziročne vzrástol o 15,9 %. Vyplýva to zo zverejnených hospodárskych výsledkov banky.

Ako uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ banky Štefan Máj, vlaňajšok bol pre sporiteľňu z hľadiska čistého zisku historicky najúspešnejší. "Ovplyvnili to dve jednorazové transakcie. Predaj našej účasti v spoločnosti Visa Europe, a tiež založenie spoločného podniku Global Payments. Po očistení o tieto efekty je náš výsledok na úrovni roku 2015, čo hodnotím veľmi pozitívne. Najmä na silne konkurenčnom trhu, ovplyvnenom množstvom regulácií a legislatívnych zásahov," skonštatoval Máj.

Čistý úrokový výnos klesol medziročne o 1,6 % na 461,6 milióna eur. Toto mierne zníženie je podľa banky dôsledkom dlhodobého vývoja úrokových sadzieb na trhu a silného tlaku na marže novoposkytnutých aj refinancovaných úverov. "Navyše do vývoja trhu výrazne zasiahli legislatívne zmeny, ktoré sa prejavili najmä v 1. polroku v objeme predčasne splatených a precenených úverov. Čistá úroková marža poklesla medziročne z úrovne 3,7 % na 3,4 %," priblížila banka s tým, že napriek pokračujúcim aktivitám v uspokojovaní potrieb klientov, ako aj zmene štruktúry a úrokových sadzieb na depozitných produktoch, nebolo možné uvedené dosahy plne kompenzovať.

Čistý príjem z poplatkov a provízií medziročne vzrástol o 0,2 % na 121,7 milióna eur. Banka vlani zaznamenala zisk 12,6 milióna eur z finančných operácií a finančných nástrojov oceňovaných v reálnej hodnote cez výkaz ziskov a strát, čo predstavuje nárast oproti porovnateľnému obdobiu roku 2015.

Sporiteľňa vlani zaznamenala rast úverov aj vkladov. Objem úverov klientom dosiahol 10,3 miliardy eur a v porovnaní s rokom 2015 sa zvýšil o 9,5 %. Významne sa na tom podieľali úvery poskytnuté obyvateľstvu s medziročným 12,8-% rastom. Ako ďalej uviedla sporiteľňa, najvýznamnejším zdrojom rastu boli úvery na bývanie, ktorých objem sa zvýšil medziročne o 13,4 %, ako aj spotrebné úvery, ktoré vzrástli o 9,9 %.

Úvery korporátnym klientom medziročne klesli o 2,8 % a dosiahli úroveň 2,4 miliardy eur. V segmente stredných a malých podnikateľov sa objem úverov medziročne zvýšil o 6,4 % a ku konca roka 2016 dosiahol stav 980 miliónov eur.

Záväzky voči klientom sa v porovnaní s rokom 2015 zvýšili o 6,7 %, z 10,7 miliardy eur na 11,4 miliardy eur. Vklady obyvateľstva medziročne stúpli z 8,7 miliardy eur na 9,7 miliardy eur.

Celkové rizikové náklady banky aj napriek 9,5-% nárastu úverového portfólia banky zaznamenali zníženie, keď dosiahli úroveň 43,8 milióna eur v porovnaní s 55 miliónmi eur roku 2015.

Vzrástli aj prevádzkové náklady banky, a to medziročne o 3,4 % na úroveň 276,7 milióna eur. Pomer prevádzkových nákladov a výnosov sa medziročne zmenil z 44,3 % na 46,1 %.