Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovensko ku koncu júna vyčerpalo takmer 97 % financií z eurofondov

Foto: TASR/AP

Slovensko vyčerpalo 10,98 miliardy eur. Prostriedky z operačných programov v rámci programového obdobia na roky 2007 až 2013 bolo potrebné vyčerpať do konca roka 2015 na úrovni prijímateľov.

Bratislava 7. júla (TASR) - Slovensko ku koncu júna tohto roka vyčerpalo na národnej úrovni takmer 97 % finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov. Na úrovni už preplatených peňazí Európskou komisiou si tiež vedie veľmi dobre. V porovnaní s ostatnými členskými krajinami je Slovensko nad priemerom a predbehlo aj Českú republiku či Maďarsko. Informoval o tom dnes Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Slovensku sa podarilo vyčerpať 10,98 miliardy eur. Prostriedky z operačných programov v rámci programového obdobia na roky 2007 až 2013 bolo potrebné vyčerpať do konca roka 2015 na úrovni prijímateľov. Následne v roku 2016 pokračuje administrácia výdavkov na úrovni riadiacich orgánov a certifikačného orgánu. "Finálna úroveň čerpania bude známa po uzatvorení programového obdobia 2007 – 2013 na základe záverečnej dokumentácie, ktorá bude predložená Európskej komisii v marci 2017," uviedol v správe pre médiá podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Schvaľovanie výdavkov na úrovni certifikačného orgánu nateraz nie je uzavreté, nakoľko vo vybraných prípadoch boli určené termíny na predloženie posledných výdavkov na MF SR do konca októbra 2016. Zároveň, do konca marca 2017 bude prebiehať administrácia ukončovania celého programového obdobia.