Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

S&P zlepšila výhľad úverového ratingu Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Henny Ray Abrams

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila výhľad úverového ratingu Ruska z negatívneho na stabilný.

Moskva 18. septembra (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila výhľad úverového ratingu Ruska z negatívneho na stabilný a uviedla, že koniec recesie ruskej ekonomiky, najdlhšej za dve desaťročia, je už na dohľad. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

S&P však ponechala rating dlhodobých záväzkov Ruska v zahraničnej mene v špekulatívnom pásme na úrovni BB+. Od investičného pásma ho stále delí jeden stupeň.

Aj v prípade Moody’s Investors Service zostáva rating Ruska v špekulatívnom pásme. Len tretia z renomovaných svetových ratingových agentúr - Fitch Ratings mu pridelila najnižšiu investičnú známku.

Rusko je najväčším svetovým vývozcom energií, preto ho tvrdo zasiahol pád cien ropy pred dvoma rokmi. Výkon jeho ekonomiky, ktorá je závislá od príjmov z predaja ropy od začiatku roka 2015 klesá. Ruské ministerstvo hospodárstva očakáva, že tento rok sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zníži o 0,2 %, ale už na budúci rok počíta s jeho rastom o 0,8 %.

Rozpočtový schodok Ruska je však najvyšší od roku 2010, aj keď vláda odčerpala miliardy dolárov z finančných rezerv na podporu ekonomiky.

S&P tiež predpovedá Rusku oživenie ekonomiky a odhaduje, že jeho HDP sa v rokoch 2017-19 zvýši v priemere o 1,6 %. Rozpočtový schodok Ruska dosiahne v sledovanom období v priemere 3,3 % HDP a tento rok 4,1 %.

Inflácia sa však udrží na vysokej úrovni vzhľadom na nedávne oslabenie rubľa, ktorý sa po páde cien ropy a zavedení západných sankcií proti Moskve (za anexiu Krymu a prístup k Ukrajine) prepadol oproti doláru o 20 %. Tento rok ruská mena časť svojich strát zmazala a posilnila o 13 %, S&P však predpovedá, že miera inflácie dosiahne tento rok 7 % a v rokoch 2017-19 klesne na v priemere 5 %.