Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Španielska komisia chce prilákať banky z Británie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zahraničné banky v Londýne totiž po júnovom referende o brexite zvažujú, že presunú niektoré aktivity do iných štátov Európskej únie, aby nestratili prístup na spoločný trh.

Madrid 21. decembra (TASR) - Španielsko vytvorilo komisiu, ktorá má za úlohu pripraviť návrh stimulov a prilákať zahraničné finančné spoločnosti z Británie do Madridu. Zahraničné banky v Londýne totiž po júnovom referende o brexite zvažujú, že presunú niektoré aktivity do iných štátov Európskej únie (EÚ), aby nestratili prístup na spoločný trh. Oznámil to dnes španielsky minister financií Luis de Guindos.

Zahraničné finančné ústavy, ktoré si za svoje sídlo zvolili Britániu sa obávajú, že po brexite prídu o tzv. pasové práva. Tie im umožňujú ponúkať služby po celom európskom bloku bez obmedzení.

Španielsky minister financií v tejto súvislosti pripomenul, že banky neuvažujú o masovom a úplnom sťahovaní, len o presune niektorých oddelení. A hoci sa "rozvod" Británie a EÚ ešte ani nezačal, banky sa naň už pripravujú.

Španielske hlavné mesto ponúka solídnu dopravnú infraštruktúru, dobrú kvalitu života, dostatok kancelárskych priestorov a nízke firemné dane vo výške 25 %, vyhlásil minister. Pripustil však, že Španielsko musí zlepšiť fungovanie burzy, posilniť jej finančné prostriedky, zlepšiť ich dostupnosť a tiež zlepšiť efektívnosť fungovania regulačného úradu SNMV, aby prilákalo banky z Londýna.

Vláda preto vytvorila novú komisiu, v ktorej majú zastúpenie členovia centrálnej banky, CNMV a ministerstvo hospodárstva. Jej úlohou je navrhnúť všetky potrebné kroky.

V Londýne sídli približne 5500 finančných spoločností, ktoré využívajú pasové práva a ponúkajú svoje služby po celej EÚ, vďaka čomu je britská metropola jedným z globálnych finančných centier. Po brexite však môžu o pasové práva prísť. Viaceré európske mestá začali po júnovom referende súperiť o to, kto ich priláka. O banky má záujem Paríž, Frankfurt nad Mohanom, Amsterdam, Berlín a írsky Dublin.