Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Talianska ekonomika sa nachádza v deflácii

Foto: TASR/AP

V prvých šiestich mesiacoch 2016 prudko padli ceny potravín, predovšetkým ovocia a zeleniny. Výrazne zlacneli aj elektronické produkty a energie.

Rím 23. júla (TASR) - Talianske spotrebiteľské ceny klesajú aj napriek miernemu rastu ekonomiky. Informovala o tom agentúra APA.

Spotrebiteľské ceny sa v 1. polroku znížili o 0,2 %, vyplýva zo štúdie zväzu talianskych remeselníkov CGIA. Ak by sa tento trend potvrdil aj v druhej polovici roka, Taliansko by zaznamenalo deflačný rok prvýkrát od roku 1959. Vtedy však tempo rastu ekonomiky dosiahlo 7 %.

V prvých šiestich mesiacoch 2016 prudko padli ceny potravín, predovšetkým ovocia a zeleniny. Výrazne zlacneli aj elektronické produkty a energie. Poľnohospodársky zväz Coldiretti uviedol, že v máji zaznamenali pokles tržieb prvýkrát aj diskonty, konkrétne o 0,2 %. Tržby supermarketov padli o 1,4 %.

Zväz talianskych zamestnávateľov Confindustria po referende, v ktorom Briti hlasovali za vystúpenie krajiny z Európskej únie (EÚ), výrazne znížil prognózu rastu domácej ekonomiky. Aktuálne počíta v roku 2016 so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,8 % a v roku 2017 o 0,6 %. Predtým očakával tento rok nárast o 1,4 % a na budúci rok o 1,3 %.