Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Turecká líra pokračuje v prepade

Prepad líry pokračuje, keď v piatok voči doláru stratila 15 %. Od začiatku roka sa turecká mena prepadla takmer o 50 %. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas víkendu v spore s USA pritvrdil rétoriku a vo svojich bojových prejavoch hovoril o ekonomickej vojne proti Turecku a opäť slovne napadol Spojené štáty.

Singapur 13. augusta (TASR) - Turecká líra zostáva na začiatku nového týždňa pod veľkým tlakom. V ázijskom obchodovaní oslabila voči euru aj doláru a jej kurz padol na nové rekordné minimá.

Voči doláru klesla líra v pondelok skoro ráno dočasne až dvojciferne. Prvýkrát stúpol kurz dolára nad 7 TRY/USD, keď sa dostal až na 7,24 TRY/USD, a kurz eura sa pohyboval nad 8 TRY/EUR.

To znamená, že prepad líry pokračuje, keď v piatok voči doláru stratila 15 %. Od začiatku roka sa turecká mena prepadla takmer o 50 %.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas víkendu v spore s USA pritvrdil rétoriku a vo svojich bojových prejavoch hovoril o ekonomickej vojne proti Turecku a opäť slovne napadol Spojené štáty.

V pondelok ráno 6.01 SELČ začalo platiť zvýšenie ciel na dovoz tureckej ocele a hliníka do USA. Clo na oceľ stúplo na 50 % a na hliník na 20 %. Americký prezident Donald Trump nariadil zdvojnásobenie ciel v piatok (10. 8.). USA požadujú od Turecka prepustenie amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého v Turecku obviňujú zo špionáže a terorizmu.

Dôvodmi oslabovania líry sú zrýchľovanie inflácie, rastúci schodok bežného účtu platobnej bilancie, diplomatický spor s USA a predovšetkým nečinnosť tureckej centrálnej banky, ktorá aj napriek vysokej inflácii pohybujúcej sa na úrovni okolo 16 % nesprísňuje menovú politiku. Prezident Erdogan, ktorý má po júnových voľbách takmer absolútnu moc, je totiž kritikom vysokých úrokových sadzieb. Investori sa obávajú, že môže brániť ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.