Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vietnam potrebuje zaplátať diery v rozpočte, stavil na kasína

Kasíno/Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vietnamský revolucionár a zakladateľ komunistického štátu Ho Či Min sa počas vojnových rokov spoliehal na lotériu a využíval príjmy na financovanie školstva a zdravotníctva.

Hanoj 11. marca (TASR) - Vietnamský revolucionár a zakladateľ komunistického štátu Ho Či Min sa počas vojnových rokov spoliehal na lotériu a využíval príjmy z predaja žrebov na financovanie školstva a zdravotníctva. Dnešní politickí lídri však potrebujú väčšie zisky, stavili preto na kasína, dostihy či herné automaty.

Vietnamsky premiér Nguyen Xuan Phuc vydal dva dekréty, ktorých cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť vietnamského priemyslu zábavy v rámci regiónu. Chce tak dosiahnuť rast príjmov z tohto odvetvia a zredukovať zvyšujúci sa rozpočtový schodok.

Pilotný plán vstúpil do platnosti tento mesiac a povoľuje Vietnamcom návštevu kasín, do ktorých mali doteraz prístup len cudzinci. Ďalšia smernica im zase umožní staviť na kone či psy, a tiež na výsledky športových zápasov. To je ďalšia novinka po tom, ako vietnamské ministerstvo financií v spolupráci s malajzijskou firmou Berjaya vlani spustili tzv. lotériu amerického typu.

"Potrebujú príjmy z daní," vysvetľuje Alexandre Legendre z hanojského sídla spoločnosti Leadco Legal Counsel, ktorá poskytuje rady zahraničným investorom.

Verejné financie v krajine sú totiž pod tlakom. Vietnamci pritom doteraz cestovali za "zábavou" do kasín v Macao, Singapure alebo do susednej Kambodže. Podľa odhadov Vietnamci tak utratili za hranicami vyše 750 miliónov eur ročne. Vláda v Hanoji sa preto rozhodla udržať tieto peniaze doma.

Nové legálne možnosti hazardu domáci určite s nadšením privítajú. V rokoch 2011-15 minuli Vietnamci za žreby v priemere 12,3 miliardy eur ročne. A príjmy z lotérie sa každý rok zvyšujú o zhruba 12 %.

Herný priemysel vo Vietname láka aj zahraničných investorov. Ich peniaze môžu pomôcť zrýchliť rast ekonomiky. Experti predpovedajú, že príjmy kasín vo Vietname môžu zvýšiť hrubý domáci produkt krajiny o 0,58 % v prvom roku od ich uvedenia do prevádzky.

Vláda pritom roky zaujímala rozpoltený postoj k tomuto priemyslu. Rozhodnutie povoliť Vietnamcom návštevu kasín vybudovaných pre cudzincov je experiment, ktorý potrvá tri roky, a potom sa vyhodnotí.

Vietnam už síce celé desaťročia využíva príjmy z lotérie na financovanie školstva a sociálnej sféry, ale kasína sú niečo iné. Predstavitelia štátu majú obavy najmä z možných negatívnych vedľajších produktov hráčskej vášne, ako sú prostitúcia, alkoholizmus či obrovské dlhy.