Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Alternatívnym investíciám kraľovali vlani vína, najmä z Bordeaux

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Alternatívne investície sa vlani zhodnotili o dve percentá. Zaznamenali najmenší rast od roku 2009, keď ich brzdil najmä pokles cien umenia.

Bratislava 27. marca (TASR) - Alternatívne investície sa vlani zhodnotili o dve percentá. Zaznamenali najmenší rast od roku 2009, keď ich brzdil najmä pokles cien umenia. Naopak, najviac investorom zarobilo víno, automobiloví veteráni a mince. Vyplýva to z najnovšej analýzy J&T Banky, ktorú zostavila na základe Wealth Report 2017 od konzultačnej spoločnosti Knight Frank.

Investičné vína vlani zaznamenali zhodnotenie na úrovni 24 %. "Stojí za tým pokračovanie oživovania dopytu po vínach z oblasti Bordeaux, ktoré sa stávajú chrbtovou kosťou väčšiny investičných pivníc. Silný rast zaznamenali aj kalifornské vína a vína z oblasti severného Talianska, špeciálne z Piemontu," približuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Najdrahšie vydražené víno vlani však pochádzalo z burgundskej oblasti Romanée Conti ročník 1988, ktoré získal nový majiteľ za 129.250 libier (149.249 eur). "Práve burgundské vína by mali mať podľa zberateľov najväčší potenciál zhodnotenia v budúcich rokoch," hovorí Pánis.

Titul najrýchlejšie sa zhodnocujúca investícia stratili historické automobily. Tie sa po vínach umiestnili na druhom mieste, keď zaznamenali 9-% zhodnotenie. "Ide o určité spomalenie rastu po tom, ako sa táto trieda aktív v predošlých rokoch zhodnotila o 151 %. Zberatelia sa stali viac vyberaví a záujem sa presunul na novšie automobily z prelomu tisícročí ako Porsche 911 R," doplnil Pánis s tým, že trh s veteránmi je relatívne malý a rastúci dopyt po tejto triede luxusných aktív tlačí ceny čoraz vyššie pri obmedzenej ponuke.

Investorom vlani zarábali aj vzácne mince, ktoré zaznamenali 6-% zhodnotenie. "Až 20 mincí bolo vydražených za 500.000 dolárov (462.748 eur). Najdrahšia z nich bola strieborná dolárová desaťcentovka Barber dime z roku 1894 za takmer dva milióny dolárov. Vyrazených bolo len 24 kusov a zrejme len deväť stále existuje," priblížil Pánis.

Najslabšou investíciou bolo vlani podľa analýzy umenie, ktoré kleslo o 14 %. "Maľby európskych impresionistov výrazne strácali hodnotu. Najdrahším vydraženým obrazom boli vlani Kôpky sena od Claudea Moneta za 81 miliónov dolárov. Klesali aj ceny predtým rýchlo rastúceho moderného a súčasného umenia, keď zberatelia prestali kupovať čokoľvek za akúkoľvek cenu," vysvetlil Pánis.

Investíciami, ktoré by si mohli udržať hodnotu, sú podľa Pánisa známky a šperky. Tieto dve aktíva by podľa neho mohli byť pre investorov zaujímavé najmä v čase zvýšenej neistoty ohľadne hospodárskej politiky USA, obáv z protekcionizmu či otáznikov nad politickým vývojom v Európe. "Jedinou dlhodobo klesajúcou triedou zberateľstva je antický nábytok, ktorý minulý rok stratil necelých 5 %. V modernej dobe stráca popularitu, podobne ako čínska keramika," dodal Pánis.