Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vlani odtieklo z Česka na dividendách rekordných 289 miliárd korún

Foto: TASR

To je o 62,5 miliardy českých korún viac než v roku 2015. Suma, ktorú si zahraniční vlastníci každoročne od svojich spoločností sťahujú, posledné dva roky rastie.

Praha 1. apríla (TASR) - Z Česka vlani odtieklo na dividendách rekordných 289 miliárd Kč (10,69 miliardy eur). To je o 62,5 miliardy Kč viac než v roku 2015. Suma, ktorú si zahraniční vlastníci každoročne od svojich spoločností sťahujú, posledné dva roky rastie. Vyplýva to z údajov, ktoré koncom tohto týždňa zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

V odleve dividend doteraz držal rekord rok 2011, keď do zahraničia odtieklo 243 miliárd Kč. Ako dodal ČSÚ, výška dividend súvisí s vysokou ziskovosťou priamych zahraničných investícií.

Zisky zo zahraničných investícií presiahli v minulom roku 398 miliárd Kč, čo predstavovalo 8,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na druhej strane, odlev bol čiastočne kompenzovaný prílivom zo zahraničia, a to najmä úrokmi a príjmami zo zamestnania.

Podľa nedávno zverejnenej analýzy poradenskej firmy Bisnode medzi zahraničnými vlastníkmi českých spoločností dominuje kapitál z Nemecka, Holandska, Luxemburska a Rakúska. Pod kontrolou zahraničných vlastníkov sú v Česku napríklad veľké banky či automobilky. Česká sporiteľňa, ktorú vlastní rakúska Erste Bank, vlani na dividendách vyplatila 12,8 miliardy Kč.

Premiér a predseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce odlivu ziskov bánk do zahraničia zabrániť. ČSSD vo svojom volebnom programe navrhuje zavedenie bankovej dane, akú poznajú v 15 krajinách Európskej únie.

"Chceme, aby sa banky podieľali na financovaní verejného sektora, teda napríklad školstva, dopravnej infraštruktúry alebo dôchodkov," uviedol pred časom Sobotka. Upozornil, že od roku 2000 odtieklo z bánk do zahraničia vo forme dividend 460 miliárd Kč. Viacero ekonómov, ktorých oslovili Novinky, ale zavedenie bankovej dane označilo za zlý nápad. Podľa nich by odrádzala investorov a krivila podnikateľské prostredie.