Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Za posledné dva roky cena diamantov klesla takmer o tretinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Popri veľkých stratách briliantov najvyšších kvalít neobišiel pokles cien ani ďalšie investičné diamanty.

Bratislava 11. februára (TASR) - Na ceny diamantov budú vplývať v tomto roku najmä geopolitické zmeny, a to najmä po tom, ako si Amerika zvolila nového prezidenta Donalda Trumpa. Za posledné dva roky pritom cena najkvalitnejších vybrúsených prírodných diamantov padla o 31,9 %, teda takmer o tretinu. Vyplýva to z januárového indexu RAPI, na ktorý upozornil Slovenský gemologický inštitút.

"Pokiaľ takýto briliant nadobudol koncom roku 2015 investor s cieľom zachovania či zúročenia hodnoty, mohol stratiť pri jeho predaji v závere roka 2016 viac ako 70.000 dolárov, keď podľa prepočtov cena tohto briliantu spadla na 151.179 dolárov," skonštatoval predseda Slovenského gemologického inštitútu Martin Mikuš.

Popri veľkých stratách briliantov najvyšších kvalít neobišiel pokles cien ani ďalšie investičné diamanty. Napriek tomu však podľa Mikuša nestratili tieto drahé kamene dôveru investorov. "Pokiaľ prepad hodnoty diamantov už dosiahol dno, nemožno vylúčiť nárast ich cien aj na úroveň spred začiatku poklesu. V roku 2017 však môže pokračovať i mierny útlm v obchodovaní a ďalší, tak ako koncom vlaňajšieho roka, miernejší pokles ich cien," očakáva Mikuš s tým, že o vývoji ceny diamantov rozhodne samotný trh. "Sprostredkovane to môžu ovplyvniť tiež geopolitické zmeny prichádzajúce najmä s novým konceptom zahraničnej politiky USA, ktorý začal americký prezident Donald Trump," približuje Mikuš.