Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zástupcovia veriteľov rokujú s Gréckom o ďalších úsporných opatreniach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dopoludnia sa hovorilo o privatizácii a energetike, večer prídu na rad potrebné opatrenia pre nadchádzajúce mesiace.

Atény 28. februára (TASR) - Zástupcovia medzinárodných veriteľov dnes začali nové rokovania s Gréckom a kontrolu programu reforiem. Ako sa agentúra DPA dozvedela od informovaných zdrojov, dopoludnia sa hovorilo o privatizácii a energetike, večer prídu na rad potrebné opatrenia pre nadchádzajúce mesiace.

Podľa dostupných informácií sa veritelia zamerajú predovšetkým na zníženie nezdaniteľnej sumy zo súčasných 8636 eur ročne na približne 6000 eur. Podmienkou ďalšej pomoci by mala byť i reforma pracovného a arbitrážneho práva, znižovanie dôchodkov a privatizácia. Grécke médiá odhadujú, že nové opatrenia majú priniesť úspory zhruba 3,6 miliardy eur.

Grécka vláda v roku 2015 prisľúbila reformy výmenou za finančnú pomoc vo výške 86 miliárd eur. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho sa zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky, Európskeho stabilizačného mechanizmu a Medzinárodného menového fondu (MMF) zdržia v Grécku. Až po úspešnej kontrole doterajšieho postupu Atén bude možné vyplatiť ďalšie miliardy. Je to aj predpokladom pre prípadné odpustenie dlhu, ktoré žiadajú Atény aj MMF.