Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Záujem klientov o refinancovanie úverov rastie

Ilustračná snímka Foto: Akontax

Podľa hlavného ekonóma banky Mareka Gábriša úspora pri refinancovaní nie je zanedbateľná. Klient môže ušetriť od stoviek po niekoľko tisíc eur.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Záujem klientov o refinancovanie starých úverov v porovnaní s vlaňajškom rastie. Aktuálne tvoria necelú pätinu spomedzi všetkých poskytnutých spotrebných úverov. Vyplýva to z údajov ČSOB.

Podľa hlavného ekonóma banky Mareka Gábriša úspora pri refinancovaní nie je zanedbateľná. Klient môže ušetriť od stoviek po niekoľko tisíc eur. Podľa jeho slov už vlani zaznamenali banky na Slovensku výrazný nárast záujmu o spotrebné úvery a banky mesačne poskytli obyvateľstvu, podľa štatistík NBS, v priemere viac ako 200 miliónov eur. Tento trend je v tomto roku ešte výraznejší, mesačný priemer dosahuje 237 miliónov eur.

Pod výrazný rast sa podpisuje aj trend refinancovania úverov, nakoľko aj úvery určené na splatenie starých záväzkov sú zahrnuté do týchto štatistík.

Podobný vývoj zaznamenáva aj ČSOB. Kým v roku 2015 tvorili refinančné úvery necelých 15 % produkcie spotrebných úverov v ČSOB, v roku 2016 tvoria 19 % produkcie.

"Očakávame, že trend prenášania úverov bude na Slovensku pokračovať. Úrokové sadzby na trhu sú výrazne nižšie, ako napríklad pred dvomi či tromi rokmi, a to je príležitosť pre klientov získať vďaka refinancovaniu lepšiu sadzbu. Pre porovnanie, v júli 2016 dosahovala dohodnutá priemerná ročná úroková miera pri novoposkytnutých spotrebných úveroch 10,3 %. Pred tromi rokmi to bolo 14,6 %," dodáva Gábriš.

Počas ôsmich mesiacov tohto roka ČSOB zaznamenala nárast priemernej výšky spotrebného úveru určeného na splatenie starých záväzkov, medziročne o 18 %. Najvyšší záujem refinancovať mali pritom klienti z Bratislavského a Banskobystrického kraja. Dovedna tvorili takmer 40 % spomedzi poskytnutých úverov na refinancovanie.