Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Záujem o platby kartou v obchode rastie

Foto: TASR/AP

Zároveň sa z roka na rok zvyšuje obľuba bezkontaktných platieb.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Počet platieb platobnými kartami v obchodoch rastie z roka na rok, a to dokonca rýchlejším tempom ako záujem o výbery hotovosti z bankomatov.

Z údajov ČSOB vyplýva, že počet platieb na POS termináloch v obchodoch sa od začiatku roka zvýšil oproti vlaňajšku o 16 %, zatiaľ čo počet výberov hotovosti z bankomatov v rovnakom období poklesol o 1 %. Dynamicky rastie aj využívanie bezkontaktných platieb.

"Pod nárast popularity platobných kariet sa okrem komfortu platenia podpísalo určite aj to, že čoraz viac prevádzok využíva platobné terminály. Už to zďaleka nie sú iba veľké obchodné reťazce či čerpacie stanice, ale aj menší obchodníci. Z našich údajov pritom vyplýva, že klienti platia kartami najčastejšie v supermarketoch, obchodoch s potravinami, na čerpacích staniciach, v reštauráciách alebo obchodoch s oblečením," hovorí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Zároveň sa z roka na rok zvyšuje obľuba bezkontaktných platieb. Bezkontaktné platby tvorili aktuálne až 72-% podiel z celkového počtu POS platieb realizovaných klientmi ČSOB, zatiaľ čo vlani to bola necelá polovica. Priemerná výška takejto platby je 15,53 eura.

Z prieskumu ČSOB a spoločnosti TNS Slovakia medzi generáciou mladých vyplýva, že kým medzi mladými vo veku od 16 do 19 rokov majú platobné karty iba 14-% zastúpenie, študenti vo veku od 20-26 rokov využívajú kartu v takmer tretine prípadov. V prípade mladých, ktorí už majú vlastný príjem, je tento podiel ešte vyšší.