Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zlodeji môžu využiť bezkontaktné karty na nákupy za tisíce

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bezkontaktné platenie prinieslo obrovský komfort do nakupovania. Jeho obľúbenosť raketovo rastie, sú s tým však spojené aj isté riziká.

Praha 12. septembra (TASR) - Bezkontaktné platenie prinieslo obrovský komfort do nakupovania. Jeho obľúbenosť raketovo rastie. Informuje o tom iDNES.

Od začiatku používania bezkontaktných kariet v Česku sa občas objavujú obavy, že pohodlie znamená väčšie riziko zneužitia. Finančné domy však ubezpečujú, že každá karta má svoj bezpečnostný mechanizmus. Napríklad, pokiaľ urobíte päť platieb po sebe do 500 Kč (18,50 eura) bez PINu, pri ďalšej platbe si banka bezpečnostný kód vyžiada, aj keď suma neprekročila 500 Kč.

Strop pre bezkontaktné platby existuje, ale majú ho len niektoré platobné karty. Podľa zistenia serveru Měšec.cz je priemerný strop 2600 Kč. Lenže niektorí vydávatelia kariet strop na bezkontaktné platby nemajú a problém prenášajú na klienta. Ten si musí nastaviť limity platobnej karty tak, aby znížil riziko jej možného zneužitia.

Ak to neurobí, dostane sa do problémov. Keď s reklamáciou nepochodí u finančného arbitra či na súde, o svoje peniaze príde.

Redaktor Měšca simuloval situáciu, keď majiteľ platobnú kartu stratil alebo mu ju ukradli a on o tom ešte nevie, takže kartu nezablokoval. Zisťovalo sa, čo sa počas tých pár hodín môže stať.

Podľa serveru jestvujú skupiny páchateľov, ktorí veľmi dobre vedia, ku ktorému obchodníkovi majú ísť s „horúcou“ kartou, ako majú robiť transakcie a ako sa majú chrániť, aby ich nebolo vidieť na kamerách. Niektorí obchodníci ešte stále používajú offline terminály a mnohé karty umožnia aj offline transakcie.