Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

Finančná správa bude využívať európsky systém colných rozhodnutí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Má za úlohu harmonizovať procesy, ktoré sa týkajú žiadostí, vydávania rozhodnutí a správy rozhodnutí výlučne postupmi elektronického spracovania...

Bratislava 27. júla (TASR) - Finančná správa od 1. decembra 2023 bude využívať systém colných rozhodnutí (CDS) pre žiadosti a povolenia, ktoré sa uplatňujú na území Slovenskej republiky. Systém CDS je centrálny systém vyvinutý Európskou komisiou (EK). Má za úlohu harmonizovať procesy, ktoré sa týkajú žiadostí, vydávania rozhodnutí a správy rozhodnutí výlučne postupmi elektronického spracovania údajov. Informovala o tom Drahomíra Adamčíková z Finančného riaditeľstva SR.

Priblížila, že členské štáty EÚ povinne používajú CDS pre tie žiadosti a povolenia, ktoré sa uplatňujú vo viac ako jednom členskom štáte EÚ. Členským štátom bola ponechaná možnosť výberu, či budú CDS navyše využívať aj v prípade žiadostí a povolení, ktoré sa budú uplatňovať iba v danom členskom štáte. SR sa rozhodla od 1. decembra 2023 pristúpiť k využívaniu systému CDS v prípade žiadostí a povolení, ktoré sa uplatňujú na území Slovenskej republiky.

Spresnila, že systém CDS umožňuje členským štátom konsolidovať všetky žiadosti a povolenia týkajúce sa colných rozhodnutí v elektronickom formáte v jednej databáze. Obsahuje komunikačný modul, pomocou ktorého možno uskutočňovať konzultácie s viacerými členskými štátmi EÚ.

Doplnila, že systém CDS je podporovaný portálom pre obchodníkov, ktorý predstavuje kontaktné miesto pre obchodníkov a ich zástupcov. Prostredníctvom neho budú hospodárske subjekty podávať žiadosti, monitorovať stav svojich žiadostí / povolení, spravovať svoje vydané rozhodnutia, napríklad podávať žiadosti o zmeny.

Dodala, že obchodníci budú mať v reálnom čase prehľad o vydaných alebo spracúvaných rozhodnutiach. Systém CDS zjednocuje postupy týkajúce sa podávania žiadostí a vydávaní povolení v súvislosti s presne stanovenými 22 typmi žiadostí a povolení.