Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Finančná správa má jasné pravidlá kontroly, podvody na DPH klesajú

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V reakcii na dnešné vyhlásenia poslancov opozičnej SaS to uviedla hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Finančná správa má jasné pravidlá a analytické nástroje na kontrolu subjektov pracujúcich s daňou z pridanej hodnoty (DPH), čoho výsledkom je aj výrazný pokles podvodov na DPH. V reakcii na dnešné vyhlásenia poslancov opozičnej SaS to uviedla hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková.


Výzvu SaS si prečítajte tu


"Jozef Rajtár zrejme z neznalosti procesu kontroly obvinil pracovníkov finančnej správy, že kryjú daňové podvody," zdôraznila.

Ako ďalej vyčíslila, od zavedenia kontrolného výkazu DPH do praxe v januári 2014 klesol počet rizikových schém o 20 % a počet rizikových transakcií o 25 %. Za uplynulé štyri roky pracovníci daňových úradov vykonali viac ako 52.000 daňových kontrol, pričom nálezy predstavujú viac ako 2 miliardy eur.


Stanovisko MF SR si prečítajte tu

"Finančná správa má najlepšie výsledky vo svojej histórii. Celkový výber daní v rokoch 2012 – 2015 je o 2,3 miliardy eur lepší oproti očakávaniam. Každoročne tak vďaka aktívnemu boju proti daňovým podvodom prinesie občanom do spoločnej kasy o 300 miliónov eur navyše na DPH," doplnila Macíková.

Opoziční poslanci na dnešnej tlačovej konferencii opísali podľa ich názoru podozrivé prevody bytov v bratislavskom River Parku, ktorý postavila firma J&T. Podľa liberálov nemajú takéto prevody medzi spriaznenými firmami žiadne komerčné opodstatnenie. Majú teda podozrenie, že dôvodom sú nadmerné odpočty DPH a žiadajú riadne prešetrenie celej veci, čo sa podľa nich doteraz nestalo. Podľa SaS aj tento prípad ukazuje, že takéto prevody bytov nie sú na Slovensku vôbec ojedinelé a nemohli sa diať bez povšimnutia finančnej správy.