Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Finančná správa postupne prechádza na pôvodný informačný systém

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Takisto už funguje prepojenie na európsky informačný systém, čo pomôže aj pri výpočte vratok DPH z a do zahraničia.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Situácia vo Finančnej správe (FS) SR sa zlepšuje, keďže od pondelka (16.4.) postupne nabieha pôvodný daňový informačný systém od firmy Novitech. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Výkonnostné zaťaženia aj skúšky funkcionality zatiaľ nevykazujú žiadne problémy," zdôraznil. V pondelok boli podľa neho zapojené pracoviská FS v Košiciach a Banskej Bystrici, dnes sa pridala Bratislava, Trnava, Trenčín a v stredu (18.4.) sa proces dokončí v Žiline a Prešove. Takisto už funguje prepojenie na európsky informačný systém, čo pomôže aj pri výpočte vratok DPH z a do zahraničia.

Problémy, ktoré vznikli tento rok pri zlučovaní pôvodnej daňovej a colnej správy, však podľa Kažimíra spôsobia odklad spustenia spoločného výberu daní, ciel a odvodov (projekt UNITAS), pôvodne plánované na 1. januára 2013.

"Po tom, čo nám vybuchla finančná správa na základe nezvládnutia prvej fázy UNITASu, musím povedať, že si neviem predstaviť, že by sme tento termín dodržali," pripustil šéf rezortu financií. Finančnej správe totiž v súčasnej situácii nechce pridávať agendu, ktorú momentálne relatívne dobre zvláda Sociálna poisťovňa (SP).