Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Finančná správa pre podávanie daňových priznaní predĺži úradné hodiny

Na snímke občania vypisujú daňové priznania na Daňovom úrade v Trenčíne, 31. marca 2016. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Daňovníci môžu na podanie daňového priznania využiť tri spôsoby.

Bratislava 24. marca (TASR) – Posilnené podateľne, dlhšie otvorené daňové úrady a novinka „drive in“. Finančná správa (FS) sa podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej aj tento rok pripravila na najväčší nápor pri podávaní daňových priznaní na daň z príjmu za rok 2016. Daňové priznanie treba podať a daň zaplatiť do 31. marca 2017.

Daňové úrady vrátane pobočiek a kontaktných miest sú pre verejnosť otvorené dnes od 8.00 do 16.00 h, 27. až 28. marca od 8.00 do 17.00 h, 29. až 30. marca od 8.00 do 18.00 h a v posledný deň, 31. marca budú otvorené od 8.00 do 19.00 h. Finančná správa posilňuje aj dostupnosť call centra podľa úradných hodín daňových úradov a 31. marca bude k dispozícii od 8.00 do 24.00 h.

„Ak občania či firmy lehotu na podanie daňového priznania nestíhajú, môžu oznámiť na daňový úrad odklad o tri, respektíve o šesť mesiacov (ak majú za minulý rok aj príjmy zo zdrojov v zahraničí). Do 31. marca 2017 je potrebné nielen podať daňové priznanie, ale daň aj zaplatiť,“ pripomenula Macíková.

Daňovníci môžu na podanie daňového priznania využiť tri spôsoby. Môžu ho poslať buď elektronicky prostredníctvom aplikácie eDane, alebo portálu finančnej správy, alebo ho môžu v papierovej podobe poslať poštou či priniesť na podateľne daňových úradov.

Tento rok prináša FS aj novinku – pilotný projekt „drive in“. Každoročne totiž zaznamenávala najväčšie sťažnosti daňovníkov na ťažké parkovanie pri Daňovom úrade Bratislava na Ševčenkovej ulici. Z toho dôvodu sa podľa Macíkovej snažila vyjsť klientom v ústrety a nájsť inovatívne riešenie situácie.

Znamená to, že na podanie daňového priznania môžu klienti využiť mobilnú jednotku. Ide o vozidlo FS, ktoré bude pred daňovým úradom, kde len podajú tlačivo, vezmú si potvrdenie a bez toho, aby vystúpili, môžu pokračovať v ceste. Je to pilotný projekt a v prípade, ak sa osvedčí, nevylučujú daniari takéto využitie aj v budúcnosti.

„Naďalej však dávame do pozornosti predovšetkým elektronickú komunikáciu s daňovým úradom, v rámci ktorej sme za tri roky spracovali milióny dokumentov. Klienti FS pri elektronickom podaní nemusia nikam chodiť, formulár daňového priznania za nich opraví niektoré základne chyby a všetko môžu vybaviť z pohodlia svojho domova alebo kancelárie,“ uviedol prezident FS František Imrecze.