Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Finančná správa: Projekt eKasa postupuje podľa plánu

Na snímke motorové vozidlo Finančnej správy. Foto: TASR/Marko Erd

Spustenie nového systému online pripojenia a kontroly registračných pokladníc je naplánované na začiatok apríla, odkedy sa musia zapojiť všetky nové prevádzky.

Bratislava 12. marca (TASR) - Finančná správa SR sa ohradila proti tvrdeniu opozičnej strany SaS, podľa ktorej hrozí pri spustení projektu eKasa chaos. Prípravy na povinné online pripojenie všetkých registračných pokladníc do systému finančnej správy prebiehajú podľa plánu.

"Finančná správa odmieta, aby politici zneužívali tému 'online-zácie' registračných pokladníc a krátko pred spustením projektu pre verejnosť šírili zmätočné a zavádzajúce informácie," uviedla v utorok v reakcii na vyhlásenie SaS hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Liberáli tvrdia, že podnikatelia nemajú jasné inštrukcie z hľadiska hardvéru i softvéru, aby prechod na nový systém prebehol hladko. SaS sa preto rozhodla zvolať mimoriadny výbor NR SR pre financie a rozpočet a riaditeľku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú žiadajú, aby verejnosti predložila správu o pripravenosti štátu na zavedenie eKasy. Predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi sa navyše nepáči, že systém bude povinný pre všetkých podnikateľov.

Finančná správa považuje vyjadrenia SaS za "zavádzajúce" so snahou úmyselne poškodiť dôležitý projekt v boji proti daňovým podvodom. Projekt vychádza z Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2018-2020. "Zavedenie projektu schválila Vláda SR, rovnako aj poslanci NR SR," pripomenula Skokanová.

Finančná správa sa podľa hovorkyne zodpovedne pripravuje na štart ostrej prevádzky projektu. Od začiatku decembra, kedy bol schválený zákon v Národnej rade SR intenzívne komunikuje s výrobcami pokladničných riešení, pričom momentálne všetky predložené riešenia testuje. Predložené projekty sú kvalitne pripravené. Väčšina z podaných žiadostí bude vybavená do konca marca 2019. Aktuálne testované riešenia by vedeli pokryť približne 70 % súčasného trhu s pokladnicami, a to rovnomerne, naprieč celým spektrom podnikateľov. "Žiadne obavy v tomto smere preto nie sú opodstatnené," dodala Skokanová.

Finančná správa informuje o postupe projektu pravidelne v tlačových správach, ale aj na špeciálnej podstránke svojho webového portálu. Okrem toho pravidelne poskytuje podnikateľom informácie aj prostredníctvom zasielaných newsletterov.

Spustenie nového systému online pripojenia a kontroly registračných pokladníc je naplánované na začiatok apríla, odkedy sa musia zapojiť všetky nové prevádzky. Ostatní podnikatelia majú túto povinnosť do konca júna. Finančná správa v pondelok (11. 3.) informovala, že prvé certifikáty pre výrobcov dátových úložísk a pokladničných programov budú vydané "v najbližších dňoch".