Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Finančná správa SR vymaže zo zoznamu neplatičov DPH po pol roku

Foto: TASR/František Iván

Aktuálne je v zozname okolo 4900 daňových subjektov.

Bratislava 21. januára (TASR) – Firmy, ktoré majú povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty (DPH) a začali si plniť všetky povinnosti s tým spojené, budú zverejnené v zozname Finančnej správy (FS) SR len šesť namiesto doterajších 12 mesiacov. Nové pravidlá platia od januára 2015. Aktuálne je v zozname okolo 4900 daňových subjektov. Platitelia sa môžu dostať do zoznamu na základe daňové poriadku, podľa ktorého príslušný daňový úrad môže ich registráciu pre DPH zrušiť z rôznych dôvodov.

"Finančná správa platiteľa DPH po pol roku zo zoznamu hriešnikov vymaže, ak dôvody, pre ktoré sa na zoznam dostal, odpadli. Teda ak v období šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov neporušil povinnosti pri daňovej kontrole, neporušil povinnosť podať daňové priznanie alebo kontrolný výkaz, ani povinnosť zaplatiť vlastnú daňovú povinnosť a bol zastihnuteľný na adrese sídla, miesta podnikania alebo na adrese prevádzkarne, alebo ak mu bola zrušená registrácia k dani z pridanej hodnoty," informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

Ak platiteľ DPH v lehote šesť mesiacov neporuší žiadnu z povinností, ktoré mu vyplývajú zo zákona o DPH a zároveň v tejto lehote odstráni dôvody, na základe ktorých bol v zozname zverejnený, bude zo zoznamu vymazaný. "Napríklad, ak za prvé dva mesiace roka 2014 neodviedol DPH, a preto bol zaradený do zoznamu a od apríla 2014 neporušil žiadne povinnosti, v septembri 2014 zaplatil DPH za január aj február 2014, bol by zo zoznamu po starom vymazaný v apríli 2015. Keďže sa lehota skrátila z 12 na šesť mesiacov a prechodné ustanovenie hovorí, že sa vzťahuje aj na platiteľov DPH, ktorí boli zverejnení v zozname pred 1. januárom 2015, tak tento platiteľ ešte pred 1. januárom 2015 splnil podmienky na výmaz už v septembri 2014 a zo zoznamu bude vymazaný do 31. januára 2015," vysvetlila Macíková. Upozornila zároveň, že Finančná správa zverejňuje aj "Zoznam vymazaných platiteľov", teda firiem, ktoré si svoje nezrovnalosti vyriešili. Na tomto zozname je k dnešnému dňu takmer 8200 firiem. Oba zoznamy sú verejnosti dostupné na portáli www.financnasprava.sk.